Hjemløse og hjelpeløse

Etter jordskjelvet kom regnet i fjellene i Kashmir. Veiene er mange steder bare et gjørmespor. Hjelpen kommer ikke fram. Og de hjemløse er våte, fryser og roper på telt til å sove i.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

RAWALAKOT (Dagbladet): Tordenskrallene runget i de dype dalene, og over de mektige fjellene i Kashmir hang det blåsvarte skyer i går formiddag. Snart glimtet lynet. Og så øste regnet ned over det vakre, skogkledte, grønne landskapet med de nå så trøstesløse innbyggerne. Kommer ikke ulykkene fra jorda under føttene deres, så kommer plagene fra himmelen over hodene deres.

På ei provisorisk sjukestue i den lille byen Rawalakot i Perledalen, hvor det ligger 25 lettere skadde, utpekte Munir, en av legene, telt som det største behovet nå. Pasientene og de pårørende som var på besøk der i går kveld, overhørte samtalen og begynte samstemt å rope til oss:

-  Vi ønsker telt! Vi ønsker telt!

Regn og kulde

Pakistan trenger 2,5 millioner nye hjem etter jordskjelvet, anslo statsminister Shaukat Aziz i går. I tusenvis forlater overlevende innbyggere sine ødelagte og sprukne hus i de rammede områdene i nord og trekker inn til de tryggere, men overbefolkede storbyene på slettelandet lenger sør.

I et ukjent tusentall bor også barn, kvinner og menn under åpen himmel i fjelldalene i Kashmir. Mange kommer gående langs veiene på jakt etter et husvære. Mange sier de har klart seg med mat og vann, men de trenger tak over hodet, gjerne bare et vanntett telt. Vinteren setter inn om bare få dager, og oppe i fjellene regner det og er kaldt, særlig for de som skal sove gjennomvåte.

«På ville veier»

Hjelpearbeidere, som har kjempet for å få inn mat og medisiner, innrømmer å være overrasket over det store behovet for telt.

STORE BEHOV: Et ukjent tusentall bor under åpen himmel i fjelldalene i Kashmir. Telt anses for å være det største behovet nå. Om få dager setter vinteren inn. Her fra Muzzaffarabad, som ble hardt rammet av jordskjelvet. Foto: Lefteris Pitarakis/AP/Scanpix
STORE BEHOV: Et ukjent tusentall bor under åpen himmel i fjelldalene i Kashmir. Telt anses for å være det største behovet nå. Om få dager setter vinteren inn. Her fra Muzzaffarabad, som ble hardt rammet av jordskjelvet. Foto: Lefteris Pitarakis/AP/Scanpix Vis mer

Men det er mer enn vanskelig nok å få inn mat og medisiner om enn ikke også å få med telt. Med hovedveiene ødelagte og for en stor del ennå stengte og et stort antall av ofrene spredt i avsidesliggende bygder der ennå ingen hjelpere har nådd fram, må alt fraktes «på ville veier», som snur seg smale langs de bratte fjellsidene.

Der oppstår det vanvittige trafikkorker i begge retninger når to biler møtes på et smalt strekk, ingen fraviker sin «rett», bilførerne er snarsinte som de er under fasten i Ramadan, og bilene strømmer på fra begge kanter.

De gamle, utspjåkede lastebilene med nødhjelp og andre varer skal ta seg fram på kjerreveger som knapt tåler en personbil i bredden, men best passer for motorsykler. Elvene krysses på hengebruer med løse tresviller til dekke. Mange steder har det gått ras under jordskjelvet. I det øsende regnværet forvandles veien flere steder til en gjørmesti. Glattslitte dekk kjører seg fast, og bilene er vanligvis overlessede av varer og folk.

Ingen rydder opp

Dette er et mareritt for de som skal få fram nødhjelp, og det fullkomne studiested for faget køteori, som ellers finnes ved mange universiteter. Ingen politifolk eller soldater til å rydde opp i disse flaskehalsene var å se da Dagbladet i går dro fra hovedstaden Islamabad til Baghdalen og Perledalen.

Det eneste som nytter, synes derfor å være helikopter. Men uværet som rammet i går gjorde, at mange av dem måtte settes på bakken.Fremdeles har ingen hjelp nådd fram til mange av de avsidesliggende områdene som er rammet. Der har folk som unnslapp på egenhånd måttet grave fram de levende og døde, og alle der har måttet klare seg uten hjelp utenfra.

Ingen oversikt

Derfor er det ingen som noenlunde nøyaktig kan fortelle hvor mange som omkom i jordskjelvet. De fleste døde gjenstår ennå å finne og grave ut i Pakistan. Anslagene er ofte gjettverk. Mandag kom det anslag på over 100 000 drepte i avisene.

«Rawalakot er fullstendig ødelagt», uttalte generalmajor Shaukat Sultan, en militær talsmann, i Islamabad mandag. Avisene brakte uttalelsen videre. Men her i Rawalakot forteller politisjef Nasar Khan til Dagbladet at i alt 28 omkom, deriblant ble seks elever i byens videregående skole drept under eksamen.

Og vi finner bare politistasjonen, de offentlige bygningene rundt torget, et sjukehus og noen forretningsbygg i ruiner. Men visst har mange hus kraftige sprekker, og frykten er stor etter jordskjelvet, så noen foretrekker å sove i bilen uansett om huset stor sett står oppreist. Statsminister Shaukat Aziz sa i går at 23 000 mennesker er bekreftet døde og rettet dermed opp et tidligere offisielt tall på 33 000 omkomne.

LANG KØ: Kaos på veiene inn til de jordskjelvrammede områdene i Kashmir.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer