Hjemløse svensker til København

Svenske psykiatriske pasienter søker tilflukt i København. Der har de selskap av landsmenn som sliter med rusmisbruk eller som er på flukt med barna sine.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge avisa Dagens Nyheter lokker den danske velferden svensker som er havnet på skråplanet. 800 svensker søkte hjelp ved et sosialkontor i København i fjor, og dette er 300 flere enn året før.

- Husker ikke hva de heter

- Den største økningen av folk som søker hjelp ser vi blant psykisk syke, sier sosialarbeider Camilla Wallin, en av de to svenske sosialarbeiderne som arbeider for å hjelpe landsmenn i Danmark.

- Disse personene er meget syke og kan ha blomstrende schizofreni. Etter den svenske psykiatrireformen skrives slike pasienter ut fra sykehusene, men de klarer seg ikke godt alene. Selv om de i blant ikke engang vet hva de heter, klarer de likevel å ta bussen til et visst sted i København, sier Wallin.

På flukt med barna

Det er ikke uvanlig at både kvinner og barnefamilier kommer til sosialkontoret i København, og sosialarbeidet blant svensker i byen drives av Malmö kommune. De mest akutte problemene svensker i København har, dreier seg om pengemangel, men misbruk og hjemløshet ligger ofte i bunnen. Også mødre som har gått under jorda med barna sine på grunn under trussel om overdragelse av omsorgen for barna, søker dekning i danske omgivelser.

Lures til prostitusjon

Mellom 50 og 100 svenske ungdommer har søkt tilflukt i København. Jenter fra 14-årsalderen og oppover kommer opp i mest trøbbel. Disse jentene kan lett treffe en «snill mann» som lurer dem til å prostituere seg.