Hjemme best

Valglokalene stenger om noen minutter. I stresslessen foran fjernsynet i blokka på Bjølsen sitter Håvard Wik. Hjemmesitter. Full protest. Zapp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aldri før har så få nordmenn brukt stemmeretten sin.

Gårsdagens valg hadde rekordlav deltakelse. Rundt 1,5 millioner nordmenn - godt over 40 prosent av de stemmeberettigede - valgte å ikke bruke sin stemmerett.

- Jeg har ikke stemt, nei, sier Håvard Wik (39) og slipper oss inn. På fjernsynet sier den blonde dama at nå stenger stemmelokalene snart, løp og stem, men Håvard blir sittende. I tv-stolen sin.

Vi befinner oss i tredje etasje i blokka i Brochmanns gate 6 på Bjølsen i Oslo.

- Ingen bedring

- De driver og snakker om de samme sakene som ved valget for to år siden, ingen bedring, jeg føler ikke akkurat at stemmen min er tellende. I år gadd jeg ikke stemme. Det er jo bare skole, skole, skole og så pop! fyker de opp på meningsmålingene. Hvilke foreldre er det som ikke bryr seg om skolen til ungene sine, da? Rein stemmefisking. Og Arbeiderpartiet vil ha arbeidsledigheten ned og skylder på de andre, det er som vanlig.

- Tror du noen hører protesten din?

- Nei, sier håndverkeren fra Flisa.

Ved forrige stortingsvalg stemte Håvard. Høyre.

- Men det var ikke min intensjon at han Molde-gutten skulle sitte med topp-posisjon, altså.

Det er ekko i veggene i blokkgangen, og noen har tydeligvis hatt spaghetti i tomatsaus til middag, med godt steikt kjøttdeig. Det har ikke bussjåføren Mohammed Rashwani (37) i fjerde, men han har stemt. Ap.

- Da jeg kom til Norge for 16 år siden, var det bare Gro Harlem Brundtland som gjaldt. Det virker som det er voksne folk i Ap. Carl I. Hagen har ikke skjønt at halvparten av de 150000 innvandrerne i Norge jobber og betaler skatt. Muslimene får et dårlig rykte. Og Bondevik-regjeringen støtter Israel med penger, nei og nei. Det må jeg si, livet går opp og ned her på jorda, om noen år er kanskje Norge igjen et fiskeland, man kan ikke henge seg opp i små bagateller, sier Mohammed.

Samboeren har låst ham ute etter den leksa på utpust, han slipper til slutt inn. Med et smil.

- Politikerne krangler

«Janne og Kim» står det på døra på skrå fra Mohammeds. Kim Kvalvik (27) fra Larvik åpner. Han har stemt.

- Jeg stemte for å begrense SVs makt, jeg stemte Høyre. Og jeg synes man skal stemme uansett, sier Kim.

Det synes ikke Bjørn Amundsen (34).

- Oslo by, eller Oslo fylke, hva er det snakk om, i størrelse er jo Bodø bare en bydel i Oslo. Der vet jeg hva som rører på seg, sier Amundsen. Han stikker nøkkelen i låsen, har en pose med kattesand i den ene hånda, middagsmat fra Bunnpris i den andre. Han har ikke stemt.

- Hvorfor stemmer du ikke her, da?

- De der lokalgreiene i Oslo vet jeg ikke så mye om. Jeg føler ikke at valget har noen betydning for livet jeg lever her. Politikerne krangler og driver på, det er jo ingen forskjell på dem, synes prosjektlederen i IT-bransjen.

Pus vil ha kos, Bjørn har god samvittighet når han setter seg i sofaen.

- Skjemmes du?

- Når du spør, så, men jeg er flink til å stemme ellers, bruker stemmeretten min ved stortingsvalg.

Ei dame suser ut fra leiligheten ned i gangen, tjue minutter før valglokalet stenger.

- Har du stemt?

- Skal! Ha det! Og naboen fra Gambia valgte venstresida. Det var sikrest.

VALGTE SOFAEN: Bjørn Amundsen (34) fra Bodø bor i Oslo, men stemte ikke - han valgte sofaen og pus i stedet. - Jeg bruker å stemme, men synes ikke lokalpolitikken i Oslo angår meg. <!--/BTEK1--><!--BTEK2-->
GOD SAMVITTIGHET: Håvard Wik sitter i stresslessen i blokkleiligheten på Bjølsen i Oslo - med god samvittighet.