Hjemme etter fly-mareritt

Rystet men uten skader. De 224 norske syden-turistene som var ombord på flyet som måtte nødlande på Gran Canaria i går kveld kom hjem til Norge i morges. Den dramatiske nesten-ulykken har satt sine spor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- De var veldig rolige rolige, men trøtte da jeg møtte dem, sier administrerende direktør Fons Brusselmans i turoperatøren Star Tour til NTB.

Ingen av dem følte behov for hjelp i dag.

- Vi vil likevel ringe opp alle om en dag eller to for å høre hvordan det står til med tanke på ettervirkninger, sier Brusselmans.

De 224 passasjerene, blant dem rundt 20 barn og flere eldre, ble fløyet til Norge med et innleid Airbus A310-fly fra det spanske flyselskapet Air Plus Comet.

Reparert

To av flyets tre hydrauliske systemer sviktet 15-20 minutter etter avgang fra Gran Canaria klokken 15.45 lokal tid lørdag, og Boeing 737-maskinen måtte nødlande under full katastrofeberedskap på flyplassen i Las Palmas. Flyet var søndag formiddag reparert og ventet på å få ned nye flytevester før det skulle gå til Tenerife og fly hjem norske gjester derfra.

Avgangen for Tenerife-turistene ble rundt to og en halv time forsinket, mens de som skulle reist til Tenerife i morges med det samme flyet, ble rundt 12 timer forsinket. Avgangen var beregnet til klokken 19 søndag.

Oljelekkasje

Boeing 737-maskinen tilhører flyselskapet Britannia Scandinavia, som er et datterselskap av britiske Britannia Airways og en del av samme konsern som Star Tour. Tidligere het Britannia Scandinavia Blue Scandinavia og før det igjen Transwede.

Ifølge Brusselmans er ingen av flyselskapets fem Boeing 737-fly eldre enn ti år.

Årsaken til at det hydrauliske systemet på den ene vingen sviktet var en oljelekkasje som antakelig oppsto da hjulene ble tatt opp etter avgang. Fem minutter senere oppsto det overoppheting i et annet hydraulisk system, slik at bare ett reservesystem virket.

Før nødlandingen fikk passasjerene beskjed om å legge hodet mellom beina og ta på seg flytevestene. En av passasjerene, Letta Gauseth, forteller til P4 at det var tegn til panikk om bord, og mange av passasjerene gråt. (NTB)