Hjemme fra Sør-Afrika: - Ingen kontroll

Den norske familien som ble strandet i Nederland etter Sør-Afrika-reisen, er tilbake i Norge: - Kunne ha gått rett til P-plassen, sier familiefaren.

LANG VENTETID: Abigail Onsrud (32) og Bjarte Onsrud (33) ville gjerne komme seg hjem fra Nederland. Reporter: Anton Lier. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Norske Bjarte (32) og Abigail Onsrud (33) og deres to barn er tilbake på norsk jord etter å ha vært strandet i Nederland i nesten ett døgn.

Familien på fire var blant 600 passasjerer som i går ble strandet på Schiphol lufthavn i Nederland. De 600 passasjerene, fordelt på to fly, kom fra Sør-Afrika, hvor det er blitt påvist et nytt mutantvirus, som har fått navnet omicron-varianten.

Etter å ha tilbrakt natta på Schiphol lufthavn, kunne familien lørdag morgen reise videre til Norge etter å ha testet negativt for covid-19. Nå befinner de seg på et karantenehotell ved Gardermoen.

- Vi begynner å bli slitne, men det er godt å i alle fall få landet på norsk jord, sier Bjarte Onsrud til Dagbladet.

«HJEMME»: Familien Onsrud er tilbake på norsk jord, men må tilbringe tre døgn på karantenehotell før de kan si at de er hjemme. Foto: Privat
«HJEMME»: Familien Onsrud er tilbake på norsk jord, men må tilbringe tre døgn på karantenehotell før de kan si at de er hjemme. Foto: Privat Vis mer

- Ingen hadde stanset oss

Norge har innført obligatorisk karantene for alle reisende fra Sør-Afrika, Namibia, Zimbabwe, Botswana, Mosambik, Lesotho, Eswatini og Malawi. Karanteneplikten gjelder i ti dager, og minst tre av dagene må tilbringes på karantenehotell.

Tidligere denne uka stilte Dagbladet spørsmål til Helse- og omsorgsdepartementet om hvordan de skal sørge for at reisende som har test- og karanteneplikt, faktisk tester seg og går i karantene.

Da henviste de til Justis- og beredskapsdepartementet. Nå svarer justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) sier følgende overfor Dagbladet:

- Vi styrker kontrollen på grensen, og politiet skal fra i dag (lørdag) ha et spesielt fokus på flyvninger med reisende fra det sørlige Afrika. Nå det er sagt, er vi fremdeles avhengige av at folk selv tar ansvar hvis de har vært i områder med høy smitte, som i det sørlige Afrika. I så måte har familien Onsrud opptrådt forbilledlig.

For da Onsrud-familien landet på Gardermoen lørdag morgen, gikk de selv bort til teststasjonen, tok en ny coronatest og fikk arrangert et opphold på karantenehotell.

- Vi kom fra Nederland, fra Schengen, så det var ingen kontroll. Vi kunne bare ha gått rett ut til parkeringsplassen, hvis vi ville, sier Onsrud.

FORTVILER: Guro Marie Tislevoll bor i Sør-Afrika, og fikk ikke dratt hjem til jul i fjor. Nå er hun redd for at skuffelsen vil gjenta seg. Programleder: Anabelle Bruun. Vis mer

Familien hadde imidlertid fått med seg at de skulle i karantene, og sørget selv for å gi beskjed til test-personalet om at de hadde vært i Sør-Afrika.

- Hadde vi bare gått ut, hadde vi jo brutt loven, men ingen hadde stanset oss fra å gjøre det, sier Onsrud.

Bevæpnet politi sto vakt

Familien var om bord flyet som kom til Schiphol fra Johannesburg. Da flyet var i lufta, ble det stans i flytrafikken fra Sør-Afrika til Nederland.

Da de landet, ble familien, og resten av passasjerene, sittende fast på flyet i nesten fem timer.

Deretter ble passasjerene fra dette flyet, og et fly fra Cape Town som landet like før, ført sammen i en egen del av flyplassen.

Der ble alle 600 passasjerene testet, og måtte holde seg i området til de fikk svar på testene.

- Det sto bevæpnet politi rundt omkring og passet på at vi ikke forlot området, sier Onsrud.

NY VARIANT: Fagdirektør i FHI, Frode Forland, sier den nye coronavirusvarianten fra Sør-Afrika kan bli en variant av bekymring. Video: Vegard Krüger. Reporter: Johannes Fjeld. Vis mer

61 av 600 smittet

Tidligere lørdag ble det kjent at 61 av de 600 passasjerene som landet i Nederland fra Sør-Afrika i går, fikk påvist covid-19-smitte.

Det er ennå uklart om de er blitt smittet av omicron-mutanten.

- Det var overraskende mange som viste seg å være smittet, sier Onsrud om tallene.

Han forteller at det gikk mange rykter blant de reisende fra Sør-Afrika da de ventet på prøvesvar.

- Først hørte vi at det var 15 personer som testet positivt. De som tydeligvis testet positivt, ble ledet bort til et eget hjørne, sier Onsrud.

RÅD: Byrådsleder Raymond Johansen oppfordrer Oslofolk til å bruke munnbind i butikker, på kjøpesentre, på kollektivtrafikken og i taxi. Video: Anabelle Bruun / Dagbladet TV. Marthe S. Lien / Dagbladet. Vis mer

- Kaotisk

Fordi de hadde barn, fikk barna tepper, men det var ikke nok tepper til alle de reisende. Det var også lite mat og drikke å få.

I går beskrev familien situasjonen på flyplassen som «kaotisk».

Først i 03-tida natt til lørdag kom testsvarene til familien. Da fikk de lov til å forlate det avsperrede området på terminalen, og ferdes blant andre reisende.

Tidlig lørdag morgen, etter å ha tilbrakt om lag et døgn på flyplassen i Nederland, satte de seg på et fly til Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer