Hjemme hos mor etter 40 år

Desertøren Charles Jenkins er fortsatt mors lille gutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I går skrev vi om amerikanske Charles Jenkins, den amerikanske sersjanten som i 1965 drakk seg full og deserterte til Nord-Korea, og som i går kom hjem til USA for første gang på 40 år.

Hans ønske om å kunne besøke hjembyen Rich Square og sin 91 år gamle mor i fred, ble ikke etterfulgt av de amerikanske mediene. Tvert om forfulgte de ham med en kolonne fjernsynsbiler, fotografer, og live-reportere, som det siste døgn har fulgt hans minste bevegelser.

La blomster på fars grav

Sammen med sin japanske kone Hitomi Soga og to døtre, plukket han rosa og hvite liljer som han la på farens grav i sin lille hjemby. Deretter dro han rett til mor.

De har ikke sett hverandre på 40 år, og det hele ble en gedigen mediabegivenhet utenfor søsterens hus, der møtet fant sted.

Mor og sønn stilte arm i arm sammen med resten familien for å gi fotografene sitt. Der ga også mor klart uttrykk for at Charles fortsatt er hennes lille sønn, uansett hva folk skulle mene.

Ingen protester

Før hjemkomsten varslet også flere at de ville markere sin motstand til Jenkins når ham kom hjem. Men da han i dag kom til Rich Square, var den lille landbruksbygda med omlag 1000 innbyggere fri for demonstranter. Utenom det enorme mediesirkuset mediene selv stod for, forholdt de fleste seg likegyldige til byens hjemvendte sønn.

FAMILIEGJENFORENING: Charles Jenkins smiler her sammen med mor, Pattie Casper, Kona Hitomi Soga, døtrene Mika og Brinda, og søsteren Pat Harrell. Foto: Scanpix
FAMILIEGJENFORENING: Charles Jenkins smiler her sammen med mor, Pattie Casper, Kona Hitomi Soga, døtrene Mika og Brinda, og søsteren Pat Harrell. Foto: Scanpix Vis mer

Han var nemlig en stor helt i flere år. Folk trodde han var kidnappet. Men det var før han etterhvert dukket opp i flere nord-koreanske propagandafilmer. Jenkins sniktittet inn vinduet på museet «Rich Square Hall of Fame» der hjelmen hans fortsatt henger ved siden av hans militærportrett fra 60-tallet.

Med et lite videokamera registrerte han sin egen hjemkomst. Ut fra folkemengden kom barndomsvennen Wayne Pope og ga Jenkins hånden.

Like etterpå forlot Jenkins byen i en rød van, tett fulgt av titalls pressebiler.

- Hvordan føles det å være tilbake, ville mediene vite.

- Antastende, svarte Jenkins tørt, vel vitende om at hans ukes lange besøk i USA vil bli langt i fra så rolig og anonymt som han hadde håpet.

MEDIESIRKUS: Da Charles Jenkins landet på Dulles-flyplassen i går kveld, ba han mediene respektere hans ønske om å kunne besøke hjembygda i fred. Det gjorde de ikke.
STOLT MOR: Her møter mor sin svigerdatter og barnebarn for første gang, og sin sønn igjen etter 40 år.
BLOMSTER: Her legger han ned blomster på farens grav. Han døde i 1950 - før Jenkins ble soldat og stasjonert i Sør-Korea. Til høyre står svigerbroren Lee Harrell.