Hjemme på Sotra sitter den sjokkerte familien til nordmannen som ble kidnappet på Filippinene

Fortsatt uklart hvem som står bak bortføringen av Kjartan Sekkingstad og tre andre.

BORTFØRT: Norske Kjartan Sekkingstad (t.v.) ble bortført på den lille filippinske øya Samal natt til tirsdag sammen med canadierne John Ridsdel og Robert Hall. Også en filippinsk kvinne ble bortført. Foto: EPA/Eastern Mindanao Command Public Information Office
BORTFØRT: Norske Kjartan Sekkingstad (t.v.) ble bortført på den lille filippinske øya Samal natt til tirsdag sammen med canadierne John Ridsdel og Robert Hall. Også en filippinsk kvinne ble bortført. Foto: EPA/Eastern Mindanao Command Public Information Office Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Nordmannen Kjartan Sekkingstad (56) er blant de fire personene som er bortført av kidnappere på Filippinene. Filippinsk politi hadde i natt norsk tid ingen nye opplysninger da Dagbladet tok kontakt.

- Han sa alltid til meg at det ikke var noe å bekymre seg for der, forteller broren, Odd Kåre Sekkingstad VG.

Han og resten av familien på Sotra er sterkt preget av det som er skjedd. Broren forteller til avisa at han driver en hummerpark der den bortførte 56-åringen pleide å jobbe når han var på besøk hjemme i Norge.

- Uvirkelig «Kjartan er født og oppvokst på Sotra utenfor Bergen. Etter endt skolegang begynte han å arbeide i familiens lakseoppdrett, og i 1988 reiste han til Canada for å drive lakseoppdrett der. Flere år seinere flyttet Kjartan til Filippinene», opplyste familien via UD i går.

På Filippinene var han daglig leder ved feriestedet Oceanview på øya Samal. Der slo elleve væpnede menn til natt til tirsdag og bortførte nordmannen, to canadiere og en person fra Filippinene.

- Dette er helt uvirkelig, og hele familien er nærmest i sjokk. Jeg håper han kommer hjem til jul igjen, sier fetteren Idar Kåre Sekkingstad til VG.

En overvåkingsvideo viser at flere væpnede personer eskorterer de fire bortførte personene over en landgang.

Ingen har tatt ansvaret Ingen har så langt tatt på seg ansvaret for bortføringen, men en lapp funnet i nærheten av Oceanview knyttes til kommunistgeriljaen NPA, Folkets nye hær. På lappen står det «Frihet for vår kommandant».

I 2001 ble det startet forhandlinger mellom NPA, som er den væpnede grenen av landets kommunistparti, og den filippinske regjeringen. Disse forhandlingene har delvis funnet sted i Norge og har blant annet fått støtte fra den norske regjeringen.

Kaptein Alberto Caber i det filippinske forsvaret opplyser, ifølge NTB, at utlendingene trolig var målet for aksjonen. Caber opplyser også til Associated Press at marinefartøyer har blitt sendt for å blokkere områdene rundt øya Basilan, som er et sted hvor terroristgruppa Abu Sayyaf står sterkt. De har både bånd til al-Qaida og har nylig erklært støtte til IS.

Abu Sayyaf ble blant annet anklaget i 2001 for et forsøk på å ta gisler fra Pearl Farm Beach Resort, som også ligger på øya Samal.

- Men det er ikke der de virkelig opererer. Andre grupper har vært mer aktive, selv om Abu Sayyaf også har forsøkt å få inn penger gjennom kidnappinger, sier professor Zachary Abuza ved National War College i Washington D.C. til den canadiske avisa The Globe and Mail

Gracelie Ayuste, som eier et annet feriehotell i nærheten, og som er rådgiver for Samal City Resort Association, sier til den samme avisa at lokale demonstranter, som ikke ønsker bygging av turisthoteller i området, kan stå bak.

Det lokale politiet har opprettet en egen gruppe som ene og alene skal etterforske bortføringen. Flere fartøy og helikoptre søkte tirsdag etter kidnapperne.

I Oslo satte UD tirsdag morgen krisestab etter rapporter om kidnappingen.

- Kontantindustri Antallet kidnappinger på Filippinene fordoblet seg fra 2011 til 2013, men de siste to åra har det vært en nedgang. Rike kinesiske, malaysiske og vestlige turister har vært målet, skriver Dagens Næringsliv.

- De fleste kidnappinger på Filippinene blir begått av kriminelle organisasjoner, ikke terrorister eller opprørsgrupper. Dette er en kontantindustri, sier sikkerhetsrådgiver Matt Williams hos Pacific Strategies & Assessments til New York Times, ifølge NTB.

I fjor skrev sikkerhetsbyrået OSAC, som rådgir det amerikanske utenriksdepartementet, at nettopp NPA hadde hatt utlendinger som mål og at gruppen utgjorde en trussel mot amerikanske borgere som driver virksomhet eller eiendomsforvaltning.

I det gjeldende amerikanske reiserådet er gruppen derimot ikke nevnt spesifikt, men reisende oppfordres til å «utvise ekstrem aktsomhet» i enkelte områder og byer på Mindanao. Samal ligger rett utenfor Mindanao.

PATRULJERER: En sikkerhetsoffiser patruljerer utenfor Holiday Ocean View Resort på Samal i Filippinene der Kjartan Sekkingstad og tre andre ble bortført. Foto: EPA/STR
PATRULJERER: En sikkerhetsoffiser patruljerer utenfor Holiday Ocean View Resort på Samal i Filippinene der Kjartan Sekkingstad og tre andre ble bortført. Foto: EPA/STR Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer