Hjemme-PC blir dyrere

Og du må skatte av gratis telefon og internett betalt av arbeidsgiver.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Får du dekket mobiltelefon, hustelefon eller internettoppkobling av arbeidsgiver, må du skatte mer av denne ordningen i fremtiden.

De som i dag har hatt en skattefri ordning med hjemme-PC, men som også kjøper utstyr som videokamera og plasma-tv gjennom jobben, må nå skatte av ekstrautstyrets verdi.

Gullgruve tettes

Alle som har fått hjemme-PC gjennom jobben har sluppet å betale skatt av denne ordningen siden den ble innført i 1997.

Selve PC-kjøpet vil være skattefri i fremtiden, såfremt maskinen koster under 10 000 kroner i innkjøp. Alt over dette må du skatte av.

Politikerne har lenge irritert seg over at arbeidstakere har kjøpt ekstrautstyr til PC\'en som kamera, video, tv-skjermer osv, og hevdet at de har hatt bruk for det i jobbsammenheng.

Ved å sette en grense på 10 000 kroner, vil alt du kjøper av ekstrautstyr over denne prisen bli skattelagt.

Nettsurfing blir skattelagt

DYRERE: Hjemme-PC. Foto: ROBERT S. Eik
DYRERE: Hjemme-PC. Foto: ROBERT S. Eik Vis mer

I dag er det også slik at om arbeidsgiver betaler bredbåndoppkobling hjemme hos deg, så du kan jobbe etter arbeidstid hjemmefra på jobbens utstyr, så har dette vært skattefritt. Nå skal det bli slutt på dette.

Finansdepartementet er nemlig av den oppfatning at du også surfer en del privat, f. eks når du betaler regninger i nettbank, sjekker privat e-post og bestiller din neste feriereise.

Ordningen med fri mobil-, hjemmetelefon og nettoppkobling kan fort koste deg noen tusenlapper i året.

De 1000 første kronene du får dekket av arbeidsgiver er skattefrie. Utgiftene du har for et abonnement mellom 1000 kroner og 5000 kroner antar departementet er privat bruk som skal skattelegges.

Om du også får dekket et abonnement til eller nettoppkobling, antas den private bruken å være utgifter mellom 1000 kroner og 7000 kroner årlig.

Har du da totale telefonutgifter på 10 000 kroner i året, så må du betale 1700 kroner mer i skatt.

Finte fra Foss

Det nytter forresten ikke å tro at du nå kan skaffe deg en hjemme-PC før nyttår og slippe skatt. Finansministeren har nemlig bestemt at skatteskjerpelsen skal gjelde fra dagen i dag, da budsjettforslaget ble lagt frem.

Regjeringen regner med at skatteomlegging av hjemme-PC, telefon og internett vil føre til økte skatteinntekter på 1,3 milliarder kroner.