Hjemmeabort skaper uro

Sykehusene gir bruksanvisning. Vestfold-kvinne holdt på å blø i hjel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Et ferskt tilbud fra flere norske sykehus om hjelp til å abortere hjemme, skaper splid og uro blant hjelpetrengende kvinner og fagfolk. En kvinne fra Vestfold holdt på å blø i hjel da hun ble sendt hjem etter å ha tatt en abortpille på sitt lokale sykehus.

Haukeland universitetssykehus har laget et detaljert informasjonsskriv til kvinner som takker ja til sykehusets tilbud om å ta deler av abortbehandlingen hjemme.

Kvinnen får først tabletter, den såkalte abortpillen, på sykehuset. Deretter drar hun hjem og kommer tilbake til sykehuset på dag tre. Hun får en stikkpille og blir på sykehuset de timene det tar før innholdet i livmoren er støtt ut, skriver VG.

- Dette er et frivillig tilbud der kvinnen først får nødvendig informasjon, sier klinikkoverlege Per A. Børdahl ved Kvinneklinikken i Bergen.

Ullevål universitetssykehus og Førde sentralsjukehus har også et slikt tilbud til aborterende kvinner.

-Grundig utprøvd

Prosedyrene for medisinsk abort gjelder for hele landet, og det er viktig å presisere at det ikke er meningen at kvinnen skal abortere hjemme, skriver en gynekolog til Dagbladet.no.

Kvinnen skal komme tilbake til sykehuset for selve aborten ca. 48 timer etter at hun har fått pillen. Noen få kvinner kan få smerter og blødninger før de 48 timene er omme, men de er grundig informert om å ta kontakt med avdelingen om det skulle skje, skriver gynekologen, som peker på at medisinsk abort er en grundig utprøvd metode som har vist seg å ha mindre komplikasjoner enn den gammeldagse kirurgiske metoden.

Hjemmeabort skaper uro

-Psykiske problemer

Stortingsrepresentant for KrF og tidligere statsråd Laila Dåvøy reagerer sterkt på hjemmetilbudet.

- Under en abort bør profesjonelle folk være tilstede. Mange kvinner får store psykiske problemer like etterpå, sier Dåvøy til VG. Hun er tidligere leder for Norsk Sykepleierforbund.

Jordmor og generalsekretær Liv Kjersti Skjeggestad i Foreningen Menneskekverd jobber for alternativer til abort. Hun reagerer sterkt på sykehusenes hjemmetilbud.

- Pillene har vært kritisert internasjonalt fordi det er dokumentert at kvinner har blødd i hjel, sier Skjeggestad.

-Veien å gå

Leder i Norsk Gynekologisk Forening, overlege Rolf Kirschner ved Kvinneklinikken på Rikshospitalet, stoler på at Kvinneklinikken i Bergen har vurdert tilbudet grundig.

- Jeg tror dette er veien å gå, hvis pasientene selv ønsker det, sier overlegen. Han får støtte fra generalsekretær Hildegunn Bomnes i Stiftelsen Amathea, som gir råd til uplanlagt gravide.

- Kvinner føder jo hjemme, og det går bra, sier hun.

En Vestfold-kvinne på 36 år, som selv har tatt abortpille ved sykehuset i Vestfold, er sterkt kritisk til hjemmetilbudet av egen erfaring.

Hun ble sendt hjem fra sykehuset med blødninger og ble funnet livløs hjemme på badet av sine egne barn. Fastlegen bekrefter at saken kunne endt tragisk.

- Det er galskap å la unge jenter abortere alene hjemme. Selv med min erfaring fra flere barnefødsler skjønte jeg ikke at noe var galt, sier kvinnen til VG etter den dramatiske aborten i desember i fjor.

ABORTPILLEN er en fransk oppfinnelse. Den har vært i bruk i Frankrike siden 1988, og ble internasjonalt lansert lansert i 1995 under betegnelsen RU-486.