- Hjemmefronten likviderte 82

- Hjemmefronten likviderte 82 personer under krigen. 78 norske nazister og fem tyske infiltratører. Det hevder lederen for Norsk Hjemmefrontmuseum, Arnfinn Moland, i en ny bok som blir presentert i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed ligger det an til nye runder om dette omstridte spørsmålet i norsk krigshistorie.

I 1996 hevdet journalisten Egil Ulateig at mellom 150 og 200 norske nazister ble likvidert av Hjemmefronten under krigen. Boka utløste voldsomme protester fra krigsveteraner og andre, bl.a. Moland. Kritikerne hevdet at Ulateigs tall var for høye og at hans kildebruk og påstander var useriøse. Boka ble trukket tilbake, men Ulateig har i høst utgitt en ny og revidert versjon på eget forlag.

For lavt

Ulateig stiller seg uforstående til det lave antall likvidasjoner Moland opererer med:

- Tallet er åpenbart for lavt, særlig hvis Moland også inkluderer tyske statsborgere, sier Ulateig og fastholder at likvidasjonene av norske nazister er større og mer komplisert enn de Hjemmefronten sto for.

Moland sier til Dagbladet at de 82 likvidasjonene han dokumenterer, er begått av Hjemmefrontens folk i vid forstand.

- I min bok definerer jeg Hjemmefronten som alle som deltok i motstanden mot den tyske okkupasjonsmakten, Milorg, kommunistene, SOE og frittstående grupper. Jeg har gjort grundig rede for dette i boka og laget en eksplisitt oversikt.

Nye kilder


- Så dette er Sannheten med stor S om lividasjonene av norske nazister under krigen?

- Dette er fakta så langt det er mulig å komme med de kilder som foreligger, sier Moland. Han opplyser at han har arbeidet med dette emnet i et par år og at han har nye kilder.

- Jeg har bl.a. hatt full adgang til arkivene som omhandler dette i Rettsmedisinsk institutt, Kripos, Statistisk sentralbyrå osv.

- Dette er en faghistorisk bok, sier Moland .

OPPSIKTSVEKKENDE:Arnfinn Moland, leder av hjemmefrontmuseet.