Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hjemmekontor kan ramme barna

Hverdagen blir tryggere og mer oversiktlig med fast arbeidstid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å jobbe hjemmefra fører ikke nødvendigvis til at foreldre får mer tid til barna. Hverdagen blir tryggere og mer oversiktlig med fast arbeidstid, viser forskning.

En tredel av alle yrkesaktive her i landet benytter ulike ordninger med fleksibel arbeidstid.

I offentlig administrasjon er tallet så høyt som 70 prosent, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Men barna blir ofte taperne ved denne arbeidsformen, viser en fersk doktorgradsavhandling av Brita Bungum ved NTNU.

Bungum mener fleksibel arbeidstid kan gjøre at de voksne blir mer fraværende.

Hun tror faste arbeidstider gir mer oversikt og trygghet, skriver Vårt Land.

- Når man er hjemme vil man aldri ha helt fri. Mobilen og e-posten vil alltid være tilgjengelig. Ved fast arbeidstid er det klare skiller for hva som er arbeid og fritid. Foreldrene er fysisk til stede, men ikke mentalt, sier Bungum.

Hun presiserer likevel at resultatene ikke er entydige.

ALLTID PÅ: Selv om foreldre tilsynelatende får tilbringe mer tid sammen med barna når de har hjemmekontor, er ikke det nødvendigvis gunstig, tror forskerne. Illustrasjonsfoto: NINA HANSEN
ALLTID PÅ: Selv om foreldre tilsynelatende får tilbringe mer tid sammen med barna når de har hjemmekontor, er ikke det nødvendigvis gunstig, tror forskerne. Illustrasjonsfoto: NINA HANSEN Vis mer

Det finnes også barn som mener foreldrenes fleksitid er bra, ved at foreldrene i større grad kan delta i barnas aktiviteter.

Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) jobber for tiden med å forske på helseeffekter av fleksibel arbeidstid. Fleksitid er bra, men hjemmearbeid kan også gi problemer, mener forskningssjef Stein Knardahl.

- Det blir vanskelig å definere hva som er arbeidstid og det kan bli en konflikt mellom jobb og barn. I perioder med høyt arbeidspress kan det fort bli slik at vi sørger for at barna er i aktivitet, mens vi selv ikke er mentalt til stede, sier han.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media