Hjemmekos, pizza og rollespill

FROGNER/OSLO (Dagbladet): Med gardinene trukket for tilbrakte ekteparet Orderud den siste ettermiddagen før rettssaken på Orderud gård. Kristin Kirkemo Haukeland dro på Peppe's Pizza, koste seg med ektemannen og sønnen og gledet seg til bursdagsfesten i kveld. Lars Grønnerød har drevet rollespill med advokatene i cella.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kristin Kirkemo Haukeland fyller 28 år i dag, samtidig som hun stiller som tiltalt i Norgeshistoriens mest omtalte drapssak. Tross den alvorlige tiltalen har hun bestemt seg for at dagen skal feires.

Anslagsvis 10- 15 personer fra familien og vennekretsen samles i kveld for å spise kake, drikke kaffe og feire Kristin.

Blid og oppegående

- Kristin er blid og kvier seg ikke for rettssaken, forteller Lise Wettergreen, samboeren til Kristins far, Sverre Martin Kirkemo, til Dagbladet. Dagen før rettssaken starter, var Kristin sammen med store deler av familien. Hun fikk god tid til å være sammen med sønnen, som kry som en hane kunne vise moren den nye minitrailmopeden han har fått av Kristins far og hans samboer. Deretter spiste Kristin middag på Peppe's Pizza på Ski og dro blant annet til optiker for å fikse et par ødelagte briller. Hun tok seg også tid til en prat med sin advokat Tor Kjærvik.

- Vi har vært sammen stort sett hele påsken. Jeg har forklart hva som skal skje, og vi har gått gjennom dokumentene i saken. Utover i påsken har jeg merket en stadig mer spent holdning, forklarer Kjærvik.

Den siste kvelden før rettssaken braker løs, brukte hun til å kose seg sammen med mannen hun giftet seg med etter at hun ble løslatt fra varetekt, Per Haukeland.

- Hun slapper av og tar livet med ro, forteller Lise Wettergreen. Søsteren Veronica skal ikke komme i den planlagte bursdagen til Kristin. Trippeldrapssaken har gjort at søstrene ikke lenger snakker sammen. Sverre Martin Kirkemo har et nært forhold til datteren Kristin, men har ikke hatt kontakt med adoptivdatteren Veronica på over ett år. Han understreker overfor Dagbladet at han gjerne vil ha kontakt med henne, og at han er skuffet over at han og samboeren er uønsket på Orderud.

Jobbet på gården

I går formiddag jobbet ekteparet Per Kristian og Veronica Orderud sammen utendørs i forbindelse med den forestående våronna. Da merket de ifølge advokat Heidi Ysen at noen forsøkte å fotografere dem.

- De følte det veldig invaderende da de oppdaget fotografer i buskene den siste dagen før rettssaken, sier Ysen til Dagbladet .

For å få være i fred valgte ekteparet å trekke gardinene for da de gikk inn. I fem timer hadde de besøk av den ene av Veronica Orderuds to forsvarere, Heidi Ysen. På spørsmål om hva de snakket om, svarer Ysen slik:

- Det er ikke mye taktikk å legge den siste dagen før saken starter, så dere kan selv tenke dere hva vi snakket om. Ysen forklarer at ekteparet Orderud gruer seg veldig til rettssaken, men at de ser fram til å få fortelle sin versjon.

- De føler at saken er helt feil presentert i media, sier hun.

Gruer seg

Sammen med sin advokat Cato Schiøtz har Per Kristian brukt de siste dagene til å gjennomgå sine vitneforklaringer og forberede seg på det som skal skje i retten de neste ukene. 2. påskedag hadde Per Kristian Orderud sin siste samtale med Schiøtz. I dag braker det hele løs.

- Vi har snakket mye om det som skal skje i minuttene før og etter klokka ni. Pressen har fått tillatelse til å fotografere Per og Veronica til retten er satt, og det kommer til å bli et voldsomt kjør, sier Schiøtz til Dagbladet.

Per Kristian Orderud er forberedt på at rettssaken kommer til å bli en stor belastning.

- Det sier seg selv. Han sitter der med en trippeldrapstiltale mot seg, og journalister kommer til å følge hvert eneste ord og den minste mimikk med argusøyne. Jeg tror han gruer seg veldig, sier Schiøtz. Odelsgutten på Orderud gård har ikke ytret ett ord til pressen gjennom de snart to årene saken har versert i norske medier.

- Men han er sterkere enn man kan få inntrykk av, sier Schiøtz.

Besøk på cella

Steinar Wiik Sørvik og Morten Kjensli har også brukt mye tid de siste 14 dagene på å forberede sin klient Lars Grønnerød.

- Jeg har ikke tall på hvor mange timer jeg har brukt på denne saken, men det må være flere tusen. De siste 14 dagene har vi knapt unnet oss fri, sier Sørvik.

- Hvordan har dere forberedt dere?

- Først og fremst har vi brukt tid på å sette oss inn i alle deler av saken. Forberede oss på alle mulige spørsmål, leke djevelens advokat og slikt. I går formiddag fikk Lars en framstilling utenfor fengselet for å ordne praktiske ting før rettssaken. Han dro blant annet til frisøren og shoppet inn nye klær. På ettermiddagen besøkte de to forsvarerne ham i fengselet i tre- fire timer, for en siste samtale før saken begynner. Deretter ble han overlatt til seg selv og tv-en på cella.

- Hvordan har han det nå rett før saken starter?

- Han ser fram til at det hele endelig kommer i gang. Han har hatt det jævlig, men er en fyr som har masse humor, sier Steinar Wiik Sørvik.

HOLDT SEG HJEMME: Veronica og Per Orderud tilbrakte den siste ettermiddagen før rettssaken på Orderud gård sammen med sin forsvarer. Her er de fotografert da de kom hjem til gården første gang etter seks måneder i varetekt i desember 1999.
SAMMEN PÅ BYEN: Kristin Kirkemo Haukeland og mannen Per Haukeland spiste pizza sammen med sønnen i går. Her er de utenfor Oslo Tinghus under straffesaken mot Lars Grønnerød i august i fjor.