Hjemmelaget terrorisme

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Før terrorangrepene 11. september i fjor var det Golf-veteranen Timothy McVeigh som hadde stått bak det verste terrorangrepet på amerikansk jord. Den 19. april 1995 kjørte han en Ryder leielastebil fullpakket med ugrasmiddel opp foran den føderale kontorbygningen oppkalt etter Alfred P. Murrah i Oklahoma City. Den digre bilbomben blåste vekk hele bygningsfasaden, der det var barnehage i første etasje. 168 mennesker, 19 av dem små barn, ble myrdet denne vårdagen, som McVeigh valgte fordi det var toårsdagen for FBIs angrep på David-sekten i Waco, Texas. Der mer enn 80 mennesker ble skutt, begikk selvmord eller brant inne under angrepet.
  • Like etter terrorangrepet i Oklahoma ble det spekulert på om arabiske terrorister sto bak, og om forklaringen var å finne i Midtøsten-konflikten og USAs støtte til Israel. Både terroristen og terrorhandlingen viste seg å ha en høyst amerikansk bakgrunn. Nå har amerikansk politi arrestert en ny, egenprodusert terrorist. Svært mye tyder på at John Allen Williams er snikskytteren som de siste ukene har skutt tretten og drept ti mennesker med sitt kraftige våpen. Rifla er en sivil versjon av det militære kampvåpenet som han tok skarpskyttertrening med de elleve åra han tjenestegjorde som soldat. 17-åringen John Lee Malvo ser ut til å ha vært hans medhjelper, fluktsjåfør og «læregutt».
  • Det er ennå lenge til John Allen Williams, som for ett år siden tok etternavnet Muhammad, blir stilt for retten og får en rettskraftig dom. Men han var i besittelse av drapsvåpenet, og det er noen foruroligende fellestrekk mellom McVeigh og Williams. Begge tjenestegjorde i de amerikanske styrkene under Golfkrigen. Begge mislyktes i sine militære karrierer etter krigen, og deretter i det sivile liv etter dimittering. McVeigh utviklet seg til høyreekstremist, mens Williams ser ut til å ha søkt mot islamsk ekstremisme.
  • I den amerikanske svart-hvite terrorretorikken etter angrepene 11. september har hovedspørsmålet vært hvorfor «de andre» hater «oss». President George Bush har besvart spørsmålet om igjen og om igjen med at «de hater oss for vår frihet, vår livsstil og vårt demokrati». Det svaret er så misvisende og ufullstendig at det blir helt galt.
  • Og så besvarer det overhodet ikke hvorfor USA produserer sinte, svarte og hvite menn som hevner seg på et samfunn de føler seg avvist av.