Hjemmemor koster en halv million

Kontantstøtten ser ut til å bli en dyr affære. Hittil har det kostet skattebetalerne 600 000 kroner per mor/far som har valgt å bli hjemme med barnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er avisa Vårt Land som i dag kan bringe det sterke regnestykket. Etter at kontantstøtten ble innført har antallet ettåringer som blir passet av mor eller far økt med sju prosent, om lag 4100 barn. For toåringer har økningen vært på én prosent, 600 barn.

Kontantstøtten koster 2,8 milliarder i året. Det gir en prislapp «per husmor» på 600 000 kroner årlig.

- Dyr ordning

- Dette er blitt en dyr ordning. Her snakker vi om store kontantstrømmer som vi ikke vet hvor går hen, sier Karita Bekkemellem Orheim, leder for Arbeiderpartiets vinnebevegelse til Dagbladet.

- Jeg håper sentrumspartiene er så ærlige og redelige at de når kontantstøtten skal evalueres går inn for endringer som gjør at barna faktisk får med tid med foreldrene.

Vil Arbeiderpartiet stemme for en endring i kontantstøtten der det kreves at en av foreldrene er hjemme for å få støtte?

- Vi får komme tilbake til det. Vi vil jo jobbe hardt for våre løsninger - utvidet svangerskapspermisjon, billigere barnehager og mer fleksible ordninger. Men vi vil gå inn i denne diskusjonen med et åpent sinn.

- Ikke dyrt

Barne- og familieminister Valgerd Svarstad Haugland (KrF) synes ikke det er dyrt.

- Hvis de ikke hadde vært hjemme, så hadde de vært i barnehagen. Nå er det større rettferdighet. Det er mange som ville valgt å være hjemme uansett, men som ikke har fått økonomisk mulighet til det. Nå har de fått et pusterom til å gjøre det, sier hun til Vårt Land.

Haugland håper å kunne få nok informasjon til å skrive en rapport til Stortinget om virkningen av kontantstøtten i løpet av neste år.

DYRE DAGER: 600 000 i året, eller 1643 kroner dagen koster kontantstøtte-mødrene.