Eldreomsorg:

Hjemmepleie uten kontroll

Massiv underrapportering av avvik gjør det vanskelig å ha kontroll med hjemmetjenestene i Oslos 15 bydeler.

ROTETE MELDEKULTUR: En gjennomgang Dagbladet har gjort av alle avviksmeldinger i hjemmetjenesten i Oslo avslører store variasjoner. Foto: © Hartmut Schwarzbach / Argus / Samfoto
ROTETE MELDEKULTUR: En gjennomgang Dagbladet har gjort av alle avviksmeldinger i hjemmetjenesten i Oslo avslører store variasjoner. Foto: © Hartmut Schwarzbach / Argus / Samfoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I Oslo mottar 15 682 personer hjemmetjenester. Hvis noe går galt i de minuttene mor, far, bestemor eller onkel har besøk av hjemmesykepleieren, er bydelens utsendte pålagt å rapportere til sine ledere om hva som har skjedd og hvorfor. Hvis feilen først blir oppdaget av en kollega under neste besøk, blir det hans eller hennes ansvar å skrive den såkalte avviksrapporten.

En gjennomgang Dagbladet har gjort av alle rapporterte uønskede hendelser i hjemmetjenesten i Oslo for første halvår 2018, viser at praksisen når noe går galt, er svært variabel. Det er også uklart hva som skjer med rapportene i etterkant.

Store forskjeller

Både kommunale og private leverandører av hjemmetjenester er pålagt å rapportere om uønskede hendelser, kalt «avvik». Det går fram av forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenester.

Sammen med Fylkesmannens tilsyn, er de ansattes egen rapportering av avvik trolig den viktigste muligheten for kontroll med og forbedring av hjemmetjenestene.

Dagbladet har kategorisert alle avvikene i kommunens hjemmetjeneste i første halvår 2018. Til sammen rapporterte de femten bydelene om 2217 avvik. Det utgjør 0,14 avvik pr. bruker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer