Hjemmeran-siktede gjengmedlemmer tiltalt for grovt kioskran

Truet med pistol og tapet fast kioskmedarbeider.

RANET I FJOR: De tre mennene har erkjent at de stod bak et grovt ran av denne tippekiosken i Oslo sentrum i fjor. Foto: Sindre Granly Meldalen
RANET I FJOR: De tre mennene har erkjent at de stod bak et grovt ran av denne tippekiosken i Oslo sentrum i fjor. Foto: Sindre Granly MeldalenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Tre menn ble i går varetektsfengslet i fire nye uker. De er siktet for flere brutale hjemmeran, som fikk stor omtale tidligere i år.

I tillegg er en fjerde mann (25) siktet.

Denne mannen og en 22 år gammel mann som er blant de fengslede i hjemmeran-saken, må neste uke møte i Oslo tingrett, tiltalt for grovt ran av tippekiosken Vegas i Oslo sentrum.

To av mennene som er tiltalt, samt en av de andre fengslede i hjemmeran-saken, knyttes av politiet til den kriminelle gjengen Furuset bad boys.

Finlandshette og replikapistol
De tre tiltalte mennene tok seg inn i tippekiosken omtrent kl 21.00 torsdag 28. august i fjor.

De var ikledd finlandshette og utstyrt med en såkalt replikapistol, ifølge tiltalen.

Mennene er tiltalt for å ha slått den ansatte i tippekiosken med knyttet neve, før de kommanderte ham ned på kne samtidig som de ba om nøkkel til safen og ba ham legge seg ned.

- Vi skal bare ha penga, sa de ifølge tiltalen, før de presset replikapistolen mot nakken hans, og førte ham ned i kjelleren og tapet ham på hender, føtter og munn.

De tre ranerne fikk med 24 950 kroner fra kassa og 18 000 fra en safe. I tillegg ranet en av dem 2400 kroner fra en mann som befant seg inne i kiosken.

Erkjenner straffskyld for kioskranet

Ranerne erkjenner alle helt eller delvis straffskyld.

- Han erkjenner straffskyld og deltakelse i ranet, sier Marius Dietrichson, som forsvarer 22-åringen.

Dietrichson sier at mannen ikke regner seg som en del av Furuset bad boys-miljøet.

- Jeg mener gjennomføringen og hans erkjennelse på stedet da han ble tatt tilsier at han ikke har noen posisjon i noe kriminelt miljø, sier Dietrichson.

Vidar Lind Iversen, som forsvarer 25-åringen som er tiltalt i saken og siktet for hjemmeranene, sier at hans klient heller ikke regner seg som en del av dette miljøet.

- Han erkjenner delvis straffskyld. Han mener at de andre gikk lenger enn det som var avtalt, sier Lind Iversen.

Også den tiltalte 20-åringen erkjenner straffskyld.

- Han erkjente det med en gang. Dette er hans første straffesak. Han har ikke hatt tilknytning til noe kriminelt miljø, og dette framstår som en lite overveid handling som han angrer på, sier hans forsvarer Tor Even Gjendem til Dagbladet.

- Viser tilknytning
25-åringens storebror, som er blitt regnet som en av to ledere i Furuset bad boys, sitter fortsatt fengslet i hjemmeran-saken.

Furuset bad boys har de siste årene vært mer eller mindre oppløst, blant annet fordi flere sentrale medlemmer ble tatt for alvorlige forbrytelser og måtte sone lengre fengselsstraffer.

Hjemmeran-siktelsene omhandler et ran på Eiksmarka i Bærum 12. desember samt to ran i Oslo - et på Økern 31. januar og et på Bjørndal i Oslo 17. februar.

TILTALT FOR KIOSKRAN: 22-åringen er siktet for hjemmeran og tiltalt for kioskran.
TILTALT FOR KIOSKRAN: 22-åringen er siktet for hjemmeran og tiltalt for kioskran. Vis mer

Politiet fant for øvrig i mars en kniv, en replikapistol, strips og finlandshetter i bilen til 25-åringen som er siktet for hjemmeranene og tiltalt for tippekioskranet.

Dette var utstyr tilsvarende det som er blitt brukt i ranene. Siktede har i avhør sagt at bilen stort sett ble brukt av hans bror (26) som også er siktet i hjemmeran-saken.

Tippekioskranet er interessant for politiet i etterforskningen av hjemmeranene.

- Tiltalen i denne saken viser en tilknytning mellom disse personene. Den er en del av vår vurdering av mistanken mot de siktede, sier politiadvokat Hilde Strand til Dagbladet.no.

Ingen av de siktede i hjemmeran-sakene erkjenner straffskyld. Politiet mener også at flere personer som fortsatt ikke er pågrepet var involvert.

TILTALT FOR KIOSKRAN: 22-åringen er siktet for hjemmeran og tiltalt for kioskran.
TILTALT FOR KIOSKRAN: 22-åringen er siktet for hjemmeran og tiltalt for kioskran. Vis mer