Hjemmeseier

Norske Ølvenners Landsforbund hadde hentet inn internasjonal ekspertise for å kåre Norges beste juleøl. Dommerene blindtestet juleøl fra ni kjente norske bryggerier samt to typer hjemmebrygg. Hjemmebryggeren Leif Gundersen vant testen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nesten samtlige av de seks dommerne foretrakk ølet til gardbrukeren fra Lunde i Telemark.

- Skikkelig moro, sier Gundersen beskjedent. Han har brukt over et år på å utvikle resepten. Da sier det seg selv at han ønsker å holde oppskriften hemmelig.

Starter i august

- I godt juleøl skal maltsmaken være dominerende. Ølet bør være fyldig og ha en liten anelse av sødme, sier ekspertbryggeren. Han starter oppladningen til jula allerede i august. Før ølet kan serveres må det ha vært lagret i minst ti uker.

- Jeg brygger nesten alt ølet mitt selv. Det lenge siden jeg betalte for en flaske kjøpepils, sier Gundersen. Noen fare for at han skal gå tom for øl er det likevel ikke. Hvert år brygger telemarkingen 250 liter øl.

Politisk rådgiver i Sosialdepartementet, Steinulf Tungesvik, var et av jurymedlemmene som rangerte Gundersens hjemmebrygg høyt .

- Ølet skilte seg ut med fylde og mer humle, sier ølkjenneren Tungesvik.

- Brygg selv

Styreformann Jens P. Maudal i Norsk hjemmebryggerforening er svært fornøyd med at et av hans medlemmer stakk av med seieren.

- Hjemmebryggerne har i alle år blitt sett ned på av bryggeriene. Nå har vi endelig noe å slå i bordet med, sier Maudal som oppfordrer alle ølelskere til å brygge sitt eget øl til jul.