Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Presidentvalget i Frankrike 2017:

Hjemmesittere og blanke stemmer kan gi Le Pen-seier

Ifølge fransk forsker, som spådde at Donald Trump ble president.

SKJEBNEDAGEN: Marine Le Pen og Emmanuel Macron møttes til TV-debatt onsdag. Kommentatorene kalte det temperamentsfullt og stygt. I dag går Frankrike til valg.  Foto: AFP / NTB Scanpix
SKJEBNEDAGEN: Marine Le Pen og Emmanuel Macron møttes til TV-debatt onsdag. Kommentatorene kalte det temperamentsfullt og stygt. I dag går Frankrike til valg.  Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PARIS (Dagbladet): Søndag går et stort antall franskmenn til valglokalene med øynene lukket eller mens de holder seg for nesa:

- Jeg vurderte å droppe valget, men stemmer på Macron fordi vi ikke kan ha Le Pen, en rasist, som president, sier Sylviane Houëlche (37), bibliotekar ved Sciences Po, Paris.

Uforutsigbart valg

Et typisk svar i Paris, der ytre venstre-kandidaten Jean-Luc Mélenchon og republikaneren Francois Fillon fikk manges stemmer i første valgomgang.

Søndag står valget mellom Marine Le Pen på ytre høyre - og sentrumskandidaten Emmanuel Macron. Flertallet misliker Le Pen, men har også problemer med den «altfor liberale bankmannen Macron».

- Meningsmålingene viser nå 60-40 i favør Macron, men aldri før har et fransk valg hatt så mange uforutsette faktorer, sier Serge Galam, forsker ved prestisjeuniversitetet SciencesPo, som allerede sommeren 2016 mente at Donald Trump kunne vinne valget i USA.

Bitter pille

Den som blir president i Frankrike etter valget i helga, må ha 50 prosent av stemmene, noe som tilsier at Marine Le Pen (med 60-40-meningsmålingene i tankene) ikke kan vinne valget.

- Hjemmesitterne kan avgjøre, og målinger viser at denne kan bli høyere enn noensinne i et fransk presidentvalg: Mellom 19 og 22 prosent, sier Galam.

Svært mange franskmenn går til valg for å stemme mot Le Pen. Samtidig har Nasjonal Fronts Marine Le Pen de ivrigste velgerne, som alle vil gå til valgurnene for å stemme. Derfor er det hovedsakelig Macron som vil tape på at folk stemmer blankt - eller blir hjemme.

- Å stemme Macron blir en stor, bitter pille å svelge for mange, som betyr at mange vil finne en «god unnskyldning» til å droppe å stemme. Som igjen kan gjøre Le Pen til president, sier Galam.

- Hitler fikk 33 prosent

Tre eldre parisere stopper foran veggen der ansiktene til søndagens to presidentkandidater er skriblet på. De leser det hvite arket som er festet ved siden av Le Pen: «1932. Tyskland stemte Adolf Hitler. 2017. Frankrike velger ???».

- Le Pen er grusom. Du vet at Hitler bare fikk 33 prosent av stemmene i 1932. Vi risikerer at rasisten Marine ender opp med noe av det samme, og at hun vinner. Det vil være en virkelig katastrofe for Frankrike, sier den eldre herremannen og rister på hodet.

Frykter utvisning

En kvinne i rosa hijab kommer til. Hun er født og oppvokst i Marokko, men har i dag fransk statsborgerskap. Nouzha Sbibh (57) sier hun er redd, og at hun derfor stemmer på en mann hun egentlig har det meste i mot: Emmanuel Macron.

- Jeg vil egentlig ha Mélenchon (ytre venstre, journ.anm), men søndag blir det Macron. Fordi Le Pen vil ødelegge Frankrike. Min bestefar, nevø og onkel kjempet alle for Frankrike i Marokko. Nå kan vi risikere å få en president som vil kaste ut folk som oss, sier hun og fortsetter:

- I Marokko bor mange franskmenn, og vi lever bra sammen. Jeg håper at vi kan gjøre det, også her i Frankrike. Gud har skapt alle menneskene. Vi er alle likeverdige.