Hjemmesoning

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I statsbudsjettet for neste år foreslår regjeringen å bevilge 40 millioner kroner til et landsomfattende prøveprosjekt der straffedømte kan få sone hjemme med elektronisk fotlenke. Den elektroniske fotlenken registrerer hvor du er og slår alarm hvis du går ut uten lov. I Sverige har ordningen vært prøvd ut i flere år. En ny svensk undersøkelse blant fanger som fikk avslutte soningen hjemme, viser at det var klart færre tilbakefall blant disse, enn blant fanger som sonet hele straffen i fengsel. Regjeringen mener dette er en god grunn til å satse mer på hjemmesoning også i Norge.

Reaksjonen hos de største opposisjonspartiene, Frp og Høyre, er forutsigbart negativ. Frp mener at enhver lettelse av soningsforhold er å tråkke på ofrene, mens Høyre hevder at forsøket først og fremst skyldes et ønske om å få ned soningskøene. Vi ser også Høyres poeng, men synes likevel at resultatene fra Sverige er så interessante at ordningen er verd et forsøk her hjemme. I likhet med ledelsen i Justisdepartementet mener vi det er viktigere at straffen virker enn at den svir mest mulig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer