Hjemmestrikket gull

Noen dager etter at vi ikke vant så mye som vi ville i OL, vil noen idrettsledere kaste det hjemmestrikkete mønsteret for norske idrettsgull.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SIST VINTER viste jeg stolt fram på svensk TV den pene lua som tanta mi hadde strikket. Jeg var bedt om å kommentere hvorfor svenskene alltid tapte for oss i vinteridrett, og brukte lua for å vise at det var hjemmestrikkingen i norsk idrett som gjorde våre skiløpere overlegne produktene fra et fraflyttet, grisgrendt svensk snølandskap. I hvert fall i fjorårets ski-VM.Siden den gang har en råpigger fra stockholmsdistriktet slått vår raskeste mann fra småbruket i lia og noen svenske tjejer har til og med spurtet fra den ellers uovervinnelige skihuldra vokst fram av elvekløfta ved Rognes. Men ellers har ikke teorien om hjemmestrikket gull raknet. Det var utøvere fra hele landet som kom tilbake med en håndfull medaljer færre enn vi trodde, men som ellers viste at Norge fortsatt er en stor nasjon i vinteridrett.Men mest en sær nasjon.

DET ER nettopp dette særegne som styremedlemmene i Norges Idrettsforbund i beste fall skal diskutere til uka når de behandler sin spesialbestilte rapport om ny organisering av toppidretten. I verste fall glemmer de tilhørighet og tradisjon, og pusser heller på de mer moderne begrepene i rapporten som «tempo» og «dynamikk».For nettopp kravet om mer tempo og dynamikk i norsk toppidrett er årsaken til forslaget om å skille Olympiatoppen mest mulig fra den øvrige administrasjonen av norsk idrett.Nå rapporterer Jarle Aambø, sjefen i Olympiatoppen, til generalsekretær Inge Andersen i Idrettsforbundet slik at utviklingen i toppidretten knyttes tett til den idrettslige folkebevegelsen. Denne navlestrengen vil utvalget klippe over for å frigjøre eliten fra moderbevegelsen. I stedet skal våre mest atletiske kvinner og menn ledes direkte fra idrettsstyret og et nyopprettet spesialutvalg satt sammen av eksperter fra de ulike særforbundene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer