Hjemmevideoer av Osama bin Laden er offentliggjort

Videoene er tatt på innsiden av bygningskomplekset i Abbottabad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det amerikanske forsvarsdepartementet har i ettermiddag offentliggjort videoer av Osama bin laden. Videoene er en del av beslaget som ble gjort i etterkant av militæroperasjonen i Abbottabad natt til mandag, da al-Qaida-lederen ble skutt og drept.

I alt fem videoklipp gir det første offentlige inntrykket av hvordan bin Ladens liv i Abbottabad var. De inkluderer også utdrag av propagandamateriale, og tegner et bilde av en person som var besatt av seg selv og hvordan han ble ansett av verden.

Den første videoen er en tidligere upublisert propagandavideo rettet mot USA, og er trolig filmet mellom 9. oktober og 5. november i 2010, melder ABC News. Tittelen på videoen er «En beskjed til det amerikanske folk».

Forsvarsdepartementet har fjernet all lyd fra videoklippene, fordi de mente det var «upassende» å spre en terrorists ord, melder NBC News.

Ser seg selv på TV Den andre, som er over tre minutter lang, viser Osama bin Laden som ser på nyhetssendinger om seg selv på tv. Videoklippet begynner med et langt strekke som viser tv-skjermen.

Deretter zoomer kameraet ut og viser bin Laden som har et teppe over skuldrene og en lue av ull på hodet. Det er uklart om bin Laden så på en direktesendt nyhetssending, eller om det var et opptak.

I denne videoen er skjegget hans gråhvitt, mens det i propagandavidoene er det helt svart, noe som tyder på at han har farget det.

De siste tre videoene ser ut til å være mislykkede forsøk på å lage propagandavideoer. I alle tre har bin Laden ifølge ABC News store problemer med å si det han skal, og må derfor stoppe opp og begynne på nytt igjen.

Planlagte terrorangrep Sikkerhetskilder sier til NBC News at det beslaglagte materialet antyder at bin Laden spilte en nøkkelrolle i planleggingen og regisseringen av angrep utført av al-Qaida i Jemen og Somalia.

Det skal også vise at bin Laden planla en rekke terrorangrep, i all hovedsak rettet mot USA.

- Materialet viser helt klart at bin Laden var en aktiv leder i al-Qaida - strategisk, taktisk og operasjonelt. Dette gjør den nylige militæroperasjonen enda viktigere for vår nasjonale sikkerhet, sier en myndighetskilde til ABC News.