Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hjemreise til Irak

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag reiste de første irakiske flyktningene med pengestøtte fra Norge tilbake til Irak. Stortinget vedtok 20. juni at asylsøkere fra Irak, både de som har fått avslag på søknad om opphold og de som venter på en avgjørelse, skal få betalt flybillett og 10000 kroner i kontanter. Fristen for å takke ja til tilbudet utløper 1. september.

FN fraråder samtidig eksil-irakere å vende hjem, på grunn av den usikre situasjonen i landet. Til Aftenposten sier imidlertid Erna Solberg at norske myndigheter mener det er stor forskjell på sikkerheten fra område til område i Irak, og at de som vil reise frivillig, må få hjelp til det. Hun understreker samtidig at ingen tvangssendes ut av landet. Ap og SV hevder at regjeringen må avvente situasjonen, særlig når FNs høykommissær advarer mot hjemreise. Kristin Halvorsen mener fristen for å søke om hjemreise må forlenges ut over 1. september, noe regjeringen også vurderer.

Vi støtter i utgangspunktet Erna Solberg i denne saken. Hun har ikke bare de enkelte asylsøkerne å ta hensyn til, men ordningen med asyl overhodet. Det hersker liten tvil om at situasjonen i Irak er ustabil, kaotisk og til dels lovløs. Men det regimet flyktningene rømte fra, er falt. Dermed er også grunnlaget for søknaden om politisk asyl blitt borte. Dersom ikke norske myndigheter tar hensyn til dette, vil de underminere hele asylretten.

Vel så viktig er det imidlertid at de irakerne som reiser hjem, gjør dette frivillig, enten de har søknaden til behandling eller har fått midlertidig opphold her i landet. Det ligger i kortene at de som har fått endelig avslag, likevel skal reise hjem. Overfor dem er tilbudet om pengestøtte et håndslag til reetablering i hjemlandet.

Men norske myndigheter må være klar over at situasjonen er ustabil i Irak. Det er ikke umulig at nye flyktninger i framtida vil søke til Norge på andre premisser enn de gjorde under Saddam. Det er en selvfølge at deres søknader i så fall får den grundige behandlingen som reglene tilsier. Og nettopp situasjonen i Irak skulle tilsi at fristen for å søke om støtte til hjemreise må utvides. 1. september er altfor tidlig for å avgjøre hva som blir landets framtid.