- Hjemsendelse er greit

Amnesty International Norge aksepterer at asylsøkere med avslag sendes hjem dersom saksbehandlingen har vært forsvarlig.

AKSEPT: John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International Norge. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
AKSEPT: John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International Norge. Foto: Cornelius Poppe / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| - Menneskerettslig sett er det akseptabelt at folk sendes ut dersom de ikke trenger beskyttelse. De har jo hatt mulighet til å reise ut selv, de har fått en frist, men latt være, og da har myndighetene rett til å gripe inn, sier generalsekretær Jon Peder Egenæs til NRK.

Egenæs aksepterer også at barnefamilier sendes ut selv om de har en tilknytning til lokalmiljøet. Han synes likevel ikke politiet bør komme midt på natten.

De siste dagene har rundt 100 kosovoserbere blitt sendt ut av Norge og til Serbia. Amnesty tror det er trygt for de utsendte å reise tilbake til Serbia.

Egenæs mener hjemsendelsene kan styrke asylinstituttet.

- Det er klart at hvis vi skal ha en asylpolitikk med støtte i den norske opinionen, så er folk nødt til å reise hjem. Da er det akseptabelt at politiet og myndighetene bruker den form for makt som vi har sett nå.

I Vadsø har det kommet sterke reaksjoner etter tvangsutsendelsen, og kommunen vurderer å sende en integreringspris fra 2008 i retur. I Nordland har en familie på fem søkt kirkeasyl i etterkant av politiets aksjoner.

(NTB)