Hjemsendt etter fyll og narkobruk

Tre offiserer fra den norske F-16-kontingenten i Kirgisistan ble i forrige uke sendt hjem på grunn av fyll og mistanker om narkotikamisbruk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag kunne Forsvaret melde at F-16-tokt nummer 100 over Afghanistan var vel gjennomført.

I går kom en mindre hyggelig pressemelding: Tre norske offiserer har blitt sendt hjem fra Manas-basen grunnet fyll og mistanker om narkotikamisbruk.

Mistankene ble bekreftet da to av mennene testet positivt på amfetamin etter å ha ankommet Norge.

Ifølge Bjørn Arne Tronier, politiadvokat ved Romerike politidistrikt, har disse to forklart at amfetaminen ble anskaffet under et besøk på en lokal bar.

Positive urinprøver førte til forelegg på 4000 kroner for hver av mennene. Alternativet var åtte dager i fengsel. Begge vedtok foreleggene uten å søke advokatbistand.

Fuktig tur på byen

Etter det Dagbladet erfarer, ble offiserene tatt etter en tur på byen for et par uker siden.

Beslutningen om hjemsendelse kom med bakgrunn i brudd på stående ordre for de norske styrkene, regler for oppførsel for den flernasjonale operasjonen og militær straffelov.

Vanlig praksis er at soldater ikke får leske strupen med mer enn to øl dersom de skal drikke alkohol.

Forsvaret har blitt stadigere strengere med alkoholbruk under utenlandsoperasjoner de siste åra.

Dagbladet har ved sjølsyn kunnet konstatere at alkoholbestemmelsene på Manas-basen tas veldig seriøst. Ikke minst er det vanskelig å få tak i alkohol i leiren.

- Nulltoleranse

Major Dag Rist Aamoth, assisterende talsmann ved Forsvarets overkommando, ønsker ikke å kommentere detaljer ved hjemsendelsen, men uttaler følgende:

- Ved siden av at mennene brøt lokalt reglement, skapte situasjonen problemer knyttet til sikkerhetsaspekter omkring operasjonen og behovet for tillit til eget personell.

Han legger til:

- Narkotikamisbruk gir nulltoleranse hos oss. Men det var altså andre årsaker til at de opprinnelig ble sendt hjem.

Aamoth understreker at narkotikatesten etter ankomst til Norge er ren rutine, men at den bekreftet allerede eksisterende mistanker.

Ingen av de tre hjemsendte var yrkestilsatt i Forsvaret. Mennene arbeidet i støttefunksjoner ved basen, og vil i løpet av de nærmeste dagene bli løst fra sine kontrakter.

ALKOHOL OG AMFETAMIN: Tre offiserer tilhørende den norske F-16-kontingenten på Manas-basen i Kirgisistan er sendt hjem på grunn av alkohol- og narkomisbruk. Ingen av de tre var yrkestilsatte i Forsvaret. De arbeidet i støttefunksjoner ved basen, og vil snarlig bli løst fra sine kontrakter.