Hjemsendte flyktninger tilbake i Norge

1700 av de vel 5000 kosovoalbanerne som har fått utbetalt tilbakevendingsstøtte har gjeninnvandret til Norge. Til sammen har de fått utbetalt nærmere 26 millioner kroner som var ment som en startkapital i hjemlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over 5000 kosovoalbanere har mottatt tilbakevendelsesstøtte på 15.000 kroner hver. Nå viser det seg at 1700 av dem har vendt tilbake til Norge igjen, uten å betale tilbake den statlige støtten, skriver Agderposten. Pengestøtten er en særordning for asylsøkerne fra Kosovo.

Vanligvis er det bare flyktninger med oppholds- eller arbeidstillatelse som får tilbud om støtte. Ifølge avisa forklarer asylsøkerne gjeninnvandringen med at det ikke var mulig å være i Kosovo.

- Vi mener at kosovoalbanerne er kommet tilbake uten gyldig grunn, sier regiondirektør Tormod Fidje i UDI Sør til Agderposten.

- Ting var ikke slik som de har forventet i hjemlandet, sier Fidje. Han mener at dette ikke er god nok grunn til å komme tilbake.

Mellom fem og ti prosent av de kosovoalbanske asylsøkerne som har søkt om oppholdstillatelse i Norge har fått den innvilget, ifølge Agderposten. Fidje varsler at UDI vil kreve tilbakevendingsstøtten tilbakebetalt fra andregangsinnvandrere som har fått utbetalt pengestøtte.

For å unngå gjeninnvandring, har UDI endret reglene for utbetaling av tilbakevendingsstøtten. Mens den tidligere ble gitt som et engangsbeløp, utbetales størstedelen av pengestøtten nå først etter at asylsøkerne har ankommet hjemlandet.

200 av de 1.700 som gjeninnvandret har reist tilbake til Kosovo for andre gang.