KrF:

Hjemsøkes av abortforslag

Olaug Bollestad holder abortloven i sjakk ved å akseptere dagens abortlov. Inn fra sidelinja kommer nå et gammelt KrF-forslag om å verne fosteret fra befruktning i grunnloven.

PRAGMATIKER: KrF-leder Olaug Bollestad har vært tydelig på at dagens abortlov bør aksepteres, for å hindre flere utvidelser av abortretten. Foto: Magnus Kallelid / Dagbladet
PRAGMATIKER: KrF-leder Olaug Bollestad har vært tydelig på at dagens abortlov bør aksepteres, for å hindre flere utvidelser av abortretten. Foto: Magnus Kallelid / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KrF-leder Olaug Bollestad har markert at hun vil beholde dagens abortlov. Den gir rett til å bestemme om man vil avbryte et svangerskap, fram til 12. uke.

Dette aksepterer KrF som et kompromiss, for å sikre at ikke retten til abort utvides ytterligere.

Samtidig skal det i vår behandles et grunnlovsforslag fra KrF i Stortinget.

Det foreslår å sikre fosterets integritet helt fra unnfangelsen. Dette ble sendt inn i 2020, før Bollestad ble partileder.

Venstre reagerer på forslaget.

- Dette er gjenkjennelig KrF-politikk over tid, men jeg opplever nå en partileder som er mer pragmatisk. Jeg håper de sittende KrF-representantene ikke synes dette er aktuelt, sier stortingspolitiker Grunde Almeland (V).

- Gjenkjennelig

Som alle forslag til grunnlovsendringer ble dette foreslått i én stortingsperiode, men behandles i neste.

Ingen av KrF-erne som skrev forslaget, har i dag fast plass på Stortinget. Blant forslagsstillerne er vararepresentant Jorunn Gleditsch Lossius, som nå ønsker å bli nestleder i partiet.

Forslaget kritiserer «sorteringssamfunnet» og utviklingen innen genforskning, med konklusjonen:

«Menneskeverdet skal være ukrenkelig, og enhver har rett til legemlig integritet fra unnfangelse til naturlig død.» Denne setningen ønsker de inn i grunnloven.

- Amerikanske tilstander

Venstre har selv vært ute og fremmet et forslag for å få sikret dagens abortlov i grunnloven. Almeland er kritisk til KrFs formuleringer.

- Jeg mener det er et farlig forslag. Det er mer eller mindre tilsvarende det du ser i konservativ amerikansk lovgivning, dette minner om amerikanske tilstander.

REAGERER: Grunde Almeland (V). Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
REAGERER: Grunde Almeland (V). Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

- Dette forslaget innebærer jo ikke å forby all abort?

- Det er klart og tydelig i forslaget at intensjonen er å verne om livet skjer fra unnfangelse. Forslaget åpner riktignok for enkelte unntak, men det er nødssituasjoner. Dette handler om hvilket syn vi har på kvinners rett til å bestemme over egen kropp. Selvbestemmelsen må ikke bagatelliseres, sier han.

- Uendelig verdi

KrF-leder Olaug Bollestad svarer at det vil komme mange krevende etiske debatter framover, og at å grunnlovsfeste retten til liv vil bidra til å slå fast at hvert menneske har en uendelig verdi.

- Hvordan rimer dette forslaget med din pragmatiske holdning?

- Hensikten med forslaget er å understreke at grunnleggende respekt for liv og menneskeverd fortsatt skal prege vårt samfunn. Dette vernet kommer til uttrykk i FNs menneskerettserklæring og andre FN-konvensjoner, som Norge er forpliktet til. Derfor ønsker vi det nedfelt i Grunnloven også, sier Bollestad til Dagbladet.

ANBEFALER TERAPI: Jan Frode og Olaug Bollestad sier dette er oppskriften på det snart 35 år lange ekteskapet. Foto: Kristin Svorte Vis mer

Hun sier at det viktigste for partiet nå, med dagens politiske situasjon, er å kjempe mot en utvidelse fra uke 12 til uke 18.

- Det aller viktigste for oss er å jobbe forebyggende mot abort. Det er bred politisk enighet i Norge om at det er ønskelig å få ned aborttallene. Derfor ønsker vi blant annet å styrke gravide som lurer på om de har råd til å beholde barnet økonomisk og gi dem veiledning og støtte. Da vi var i regjering innførte vi gratis langtidsvirkende prevensjon for kvinner under 25, sier Bollestad.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer