Hjemvendt eks-statsminister pågrepet

Ingen hjertelig velkomst for Nawaz Sharif i Pakistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Pakistans tidligere statsminister Nawaz Sharif rakk såvidt å sette beina på pakistansk jord før han ble pågrepet og deportert ut av landet, melder nyhetsbyrået AP.

Sharif gjorde ingen motstand da pakistansk politi førte ham til VIP-rommet på flyplassen i Islamabad. En etterforsker fra Pakistans anti-korrupsjonsenhet ga den tidligere statsministeren arrestreordren.

Sharif ble pågrepet under anklage om hvitvasking av penger for flere år tilbake, ifølge AP. Fire timer etter at Sharif landet på pakistansk jord, ble han deportert fra flyplassen og satt på et helikopter tilbake til Saudi-Arabia, hvor han har levd flere år i eksil.

Opplysningene om at Sharif er deportert til Jeddah stammer fra to anonyme tjenestemenn, som AP har snakket med.

Stor spenning 

Beredskapen var enorm i påvente av at Sharif skulle lande i Pakistan. Før avreisen fra Heathrow i går hadde eks-statsministeren gjort det klart at han kom for å ta opp kampen mot den sittende presidenten, Pervez Musharraf. 

Før ankomsten i dag morges var rundt 4000 av Sharifs tilhengere arrestert og politiet hadde satt opp sperringer rundt flyplassen.

Dramaet startet umiddelbart etter at ruteflyet fra Pakistan International Airlines hadde landet klokken 06.00 norsk tid.

Mens Sharifs tilhengere slåss med politi som sperret veiene inn til flyplassen, gikk svartkledde kommandosoldater om bord i flyet  og omringet den tidligere statsministeren.

Etter 90 minutter med forhandlinger kom Sharif sammen med noen tilhengere og sikkerhetspersonell fra myndighetene ut av flyet og gikk inn i flyplassbygningen. Det var der pågripelsen skjedde.

Sharif nektet i første omgang å gi fra seg passet til immigrasjonsmyndighetene, som også var om bord på flyet.

Kampen mot Musharraf

Det var en offensiv Nawaz Sharif som bestemte seg for å returnere til Pakistan for å kjempe for sitt parti, Pakistan Muslim League, og mot president Musharraf.

- Jeg drar tilbake bestemt på å befri mitt land for problemene og lovløsheten det er havnet i på grunn av en mann, general Pervez Musharraf, sa Sharif, ifølge NTB.

Sharif ble dømt til livsvarig fengsel for landsforræderi og skattesnusk etter at han ble styrtet i 1999, men fikk året etter reise til Saudi-Arabia på betingelse av at han holdt seg der i ti år. Tidligere i år fastslo pakistansk høyesterett at landsforvisningen var ulovlig.

General Musharraf styrtet Sharif ved et militærkupp i 1999. I høst skal det holdes valg i Pakistan, og det er stor usikkerhet om hvorvidt Musharraf får fortsette som president.

Ryktene har i lang tid gått på at en annen eks-statsminister, Benazir Bhutto, skal vende tilbake til Pakistan for å samarbeide med Musharraf, og dermed sikre han fem nye år som president.

Dagbladet.no kommer med mer i denne saken...