Hjermann er tilbake

Barneombudet svarte på lesernes spørsmål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les alt om barneombudssaken.

(Dagbladet.no): Etter en sju måneders lang ansettelsesprosess og politiske skandaler ble Reidar Hjermann fredag ansatt som barneombud i fire nye år. Han er allerede tilbake på sitt gamle kontor og det er en kamplysten Hjermann som vil ta opp tråden fra der han sluttet i april.

Han fremhever flere store temaer som blir sentrale i barneombudets arbeid de neste årene:

- Medvirkning og innflytelse for barn og ungdom er veldig viktig for oss. Vi skal kjempe for at deres ønsker kommer sterkere fram i samfunnet og at de får delta mer i saker som angår dem. Vi ønsker for eksempel stemmerett for 16-åringer i kommunevalg. Her har regjeringen faktisk hørt på oss og vil åpne opp for prøvevalg i enkelte kommuner.

- Barns innflytelse på livet sitt i spesielle livssituasjoner, som samlivsbrudd og barn som lever i barnevernet er også svært viktig

- Tjenestetilbudet i kommunene er viktig, det vil si blant annet barnevernet, helsetjenester, situasjonen til barn med funksjonshemming.

- Vi vil naturligvis også ha fokus på skolen. Her kommer blant annet arbeidet mot mobbing og for bedre inneklima inn.

Må endre ansettelsen

Hjermann er tilbake

Hjermann legger ikke skjul på at den kaotiske prosessen for å utnevne barneombudet var belastende.

Han er klar på at ordningen med at regjeringen utnevner ombudet må endres, og vil presse myndighetene til å gjøre dette.

- Av hensyn til alle, ikke minst barna i Norge, må vi fokusere på hvordan utnevnelsen kan skje annerledes. Vi ønsker å involvere barn og unge, frivillige organisasjoner og eksperter fra høyskoler og universitet. Det er viktig å huske på at barneombudet skal være uavhengig av alle - det er barnas ombud, ingen andres, sier han.

LEGGER KAOSET BAK SEG: Reidar Hjermann er barneombud i Norge i fire år framover. Nå vil han legge ansettelsesprosess og politiske skandaler bak seg. Foto: Scanpix
LEGGER KAOSET BAK SEG: Reidar Hjermann er barneombud i Norge i fire år framover. Nå vil han legge ansettelsesprosess og politiske skandaler bak seg. Foto: Scanpix Vis mer