- Hjermann får fortsette

Fikk omsider beskjed om at han får fire nye år som barneombud.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Les alt om barneombudsaken

(Dagbladet.no): I dag blir det klart om Reidar Hjermann får fortsette som barneombud. Klokka 11 blir det nye barneombudet utnevnt i statsråd og klokka tolv blir det pressekonferanse med presentasjon av det nye ombudet.

Aftenposten.no sitter på opplysninger som tyder på at det blir Reidar Hjermann (39) som trekker det lengste strået og fortsetter som barneombud i en ny periode.

Dette til tross for en langvarig konflikt mellom ham og en topp-byråkrat i Barne- og likestillingsdepartementet. Haktor Helland (68) ekspedisjonssjef, han har sterk innflytelse i departementet og har i flere år vært i konflikt med Reidar Hjermann.

Aftenposten har snakket med flere uavhengige kilder som bekrefter den dårlige kjemien mellom Helland og Hjermann.

Langvarig prosess

Da Ida Hjort Kraby ble utnevt til nytt barneombud i februar var det første gang at barneombudet ikke fikk forlenget sitt åremål. Hjermann fikk aldri noen begrunnelse på hvorfor han ikke fikk ny tillitt.

Utnevnelsen setter dermed sluttstrek for en lang politisk strid, der barne- og likestillingsminister Manuela Ramin-Osmundsen måtte gå, og der den nye barne- og likestillingsministeren Anniken Huitfeldt ble erklært inhabil i den andre ansettelsesrunden.

- Hjermann får fortsette

Justisminister Knut Storberget ble utnevnt til settestatsråd og har tatt avgjørelsen om å ansette det nye ombudet.

At Huitfeldts tidligere kollega og sjef i forskningsstiftelsen Fafo, Tone Fløtten ble oppfordret til å søke seks uker etter at søknadsfristen hadde gått ut, vakte sterke reaksjoner i det politiske miljøet.

Det samme gjorde det faktum at Hjerman, som var innstilt som nummer to i den første ansettelsesprosessen, ikke fikk jobben etter at Ida Hjort Kraby, Ramin-Osmundsens venninne trakk seg fra barneombudstillingen.

Hjermann intervjuet mandag
Departementet vil ikke bekrefte men som blir ansatt, men bekrefter at det nye barneombudet blir presentert i dag.

- Saken om nytt barneombud går i statsråd i dag. Så da får får vi nok vente til hva som kommer frem der og på den påfølgende pressekonferansen, sier kommunikasjonssjef Gunnar A. Johansen i Justis- og politidepartementet til Dagbladet.no.

Reidar Hjermann har foreløpig ikke svart på Dagbladet.nos henvendelser.

Han bekreftet overfor Dagbladet.no tidligere denne uken at han opprettholdt sin søknad. Mandag var han til intervju om sin gamle jobb hos justisminister Knut Storberget.

Fire søkere, blant dem advokaten Thea Totland, har trukket seg som søkere i protest mot det de oppfatter som en useriøs og uryddig prosess.

Dagbladet.no følger saken utover dagen.

BARNAS MANN: Reidar Hjermann har vært barneombud i fire år og ønsker en ny periode. I dag får han etter all sannsynlighet beskjed om at han er ønsket i fire år til. Foto: Scanpix
BARNAS MANN: Reidar Hjermann har vært barneombud i fire år og ønsker en ny periode. I dag får han etter all sannsynlighet beskjed om at han er ønsket i fire år til. Foto: Scanpix Vis mer