Hjernehinne-alarm

Det er brutt ut smittsom hjernehinnebetennelse i tre bydeler i Oslo. Smittevernoverlege Terje Hoel slår alarm, og ber folk være ekstra på vakt på grunn av influensaepidemien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går ble ei fem år gammel jente i Oslo innlagt på sykehus med smittsom hjernehinnebetennelse. Tilstanden er alvorlig, men stabil. I forrige uke ble ei 15 år gammel jente fra bydelen Ekeberg-Bekkelaget innlagt på Ullevål med smittsom hjernehinnebetennelse.

Døde

Like før nyttår døde en seks måneder gammel jente fra Nordstrand av sykdommen. Begge disse tilfellene var smittsom hjernehinnebetennelse av typen meningokokksykdom gruppe B, som det foreløpig ikke finnes vaksine mot.

Smittevernoverlege for Oslo, Terje Hoel ved Ullevål sykehus, har varslet alle legevaktsentraler i Oslo-området.
-Situasjonen er alvorlig. Foreldre, barnehageansatte og lærere må følge godt med. Meningitt kan likne på andre og mindre farlige sykdommer, sier han til Dagbladet.

Oppsøk lege

Foreldre må ikke nøle med å oppsøke lege på nytt, selv om barnet er undersøkt av lege samme dag, hvis barnet virker medtatt. Hoel oppfordrer alle foreldre med feberhete barn til å sjekke barnets tilstand hver andre eller tredje time i løpet av natta.

Den fem år gamle jenta er det tredje barnet som på kort tid har fått sykdommen. Årsaken kan være den harde influensaepidemien som herjer, mener bydelsoverlege Stig Wilhelm Asplin. Femåringen går i Kjosjordet barnehage i Ullern bydel. Asplin er svært bekymret, og i dag ba han foreldrene til barna som går i samme barnehage som femåringen, om å være særlig på vakt.

Symptomer

Symptomene på smittsom hjernehinnebetennelse er:

  • høy feber , dvs. over 39 grader
  • kvalme og oppkast
  • hodepine
  • nedsatt allmenntilstand
  • utslett som ikke forsvinner under trykk, f. eks. når du ruller et kjøkkenglass over det.