Hjerneinfarkt-pasienter kommer for sent til sykehus

Tre av fire med hjerneinfarkt kommer for sent til sykehuset og ikke rekker den beste behandlingen, viser en ny studie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- De fleste bruker for lang tid før man kommer på sykehuset. Symptomene på hjerneinfarkt fører vanligvis ikke til smerter. Derfor velger mange en «vent og se»-holdning, og det er ikke bra, sier Kashif Faiz, konstituert avdelingssjef ved Avdeling for akuttmedisin ved Akershus universitetssykehus, til Dagens Medisin.

Hjerneslag omfatter hjerneinfarkt, hjerneblødninger og hjernehinne-blødninger. Symptomene på hjerneslag kan være hengende munnvik, lammelser i armer eller bein og språkvansker. Halvparten av pasientene i studien anså ikke symptomene som alvorlige nok for å melde fra til helsevesen. En firedel av disse håpet symptomene gir seg.

Den beste behandlingen mot hjerneslag er såkalt trombylose, en behandling som bryter ned blodproppen. Pasienten må få denne behandlingen i løpet av et par timer etter slaget. I studien fikk 7,6 prosent av alle hjerteinfarkt-pasientene denne behandlingen.

- Vi undersøkte hvorfor de som ikke kom tidsnok, ikke fikk denne behandlingen. Vi fant at de vanligste årsakene er at man har få symptomer og at legen ikke ser på det som alvorlig nok, sier Kashif.

Rundt 15.000 personer rammes av hjerneslag i Norge hvert år. 70 prosent av disse er over 70 år. (NTB)