- «Hjernen bak» Boko Haram-kidnappingen er pågrepet

276 jenter ble bortført i april.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I natt raidet nigeriansk militære Boko Haram, hvor de pågrep en person. Den pågrepne mannen mistenkes nå for å være hjernen bak kidnappingen av mer enn 270 skolejenter i april i år. 

Det skriver blant andre NBC News tirsdag. 

- Skjulte seg bak regjeringslojal gruppe Mannen identifiseres som etterretningslederen Babuji Ya'ari, og skal også tidligere ha hjulpet terrorgruppa i planleggingen av flere angrep og drap, deriblant drapet på en nigeriansk emir.

To kvinner skal også være pågrepet, den ene blant annet for å angivelig ha bistått i betalinger til Boko Haram.

Chris Olukolade, talsmann for militæret som nå har pågrepet forretningsmannen, sier mannen har skjult seg bak et medlemsskap i en regjeringslojal borgervern-gruppe, mens han i virkeligheten jobbet aktivt som terrorist. 

Han skal ha spionert til fordel for ytterliggående islamister, ifølge BBC

Nattas raid fant sted på en etterretningscelle som skal ha vært brukt under bortføringen av skolejentene. 

Bring Back Our Girls 219 skolejenter er fortsatt fanget av gruppa, ifølge Reuters. 

Siden 2009 har Boko Haram drept tusenvis av mennesker. Den mest omtalte hendelsen er nettopp bortføringen av de 276 nigerianske skolejentene 14. april, som vekket avsky over hele verden - og som, endelig, vil noen si, brakte informasjon om gruppas ekstreme brutalitet ut til et stort publikum.

Store navn som Michelle Obama, Emma Watson, P. Diddy og Jessica Biel - og vår egen statsminister Erna Solberg - har lagt ut bilder av seg selv på sosiale medier som Instagram og Twitter med tilropet «Bring back our girls».

New York Times har tidligere pratet med noen av jentene som klarte å rømme etter å ha blitt kidnappet av Boko Haram.

- Vi vil drepe dere Jentene fortalte at en gruppe militante menn kom til skolen deres. De ropte «gud er stor», hvoretter de fortalte «vi er Boko Haram», mens de skjøt med våpnene sine opp i lufta. De truet også med å drepe skolejentene.

- De sa: «Hvis dere vil dø, sett dere her. Vi vil drepe dere. Hvis dere ikke vil dø, går dere inn i lastebilene», fortalte 18-årige Kuma Ishaku til avisa. 

Først i mai kom det første tegnet fra jentene etter kidnappingen.

Da publiserte Boko Haram en video der over 100 av jentene ble vist fram. Jentene var kledd i burka og kidnapperne hevdet de har konvertert til islam. 

De kidnappede jentene er også i hovedsak kristne, men det er også muslimske jenter blant de bortførte. De skulle ta sin avsluttende eksamen i fysikk, da de ble bortført.

Boko Haram:

• Boko Haram betyr «Vestlig utdanning er synd».

• Sunnimuslimsk gruppe grunnlagt i Maiduguri i Nord-Nigeria i 2002.

• Står for en sterkt fundamentalistisk tolkning av islam, ikke ulik salafistenes.

• Siden 2009 har gruppa drept tusenvis av mennesker.

• Hittil i 2014 har konflikten kostet mer enn 1500 mennesker livet.

• Nigeria har erklært unntakstilstand i tre nordøstlige delstater, og president Goodluck Jonathan har erkært full krig mot gruppa.


(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer