Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA drepte Irans militærsjef

Hjernen bak Irans militære suksess i Midtøsten

Mannen som USA drepte, Qassem Soleimani, var ikke bare en av Irans mektigste menn, men også i Syria, Libanon og Irak. Derfor må Iran slå tilbake mot USA.

MEKTIG MANN: Qassem Soleimani (62) var en av de aller viktigste personene i Iran, og den som hadde ansvaret for nær hver eneste viktige operasjon som Iran stod bak de siste to tiårene. Nå er han drept av USA. Det kan få katastrofale konsekvenser. Arkivfoto fra 2016. Foto: Ap / NTB Scanpix
MEKTIG MANN: Qassem Soleimani (62) var en av de aller viktigste personene i Iran, og den som hadde ansvaret for nær hver eneste viktige operasjon som Iran stod bak de siste to tiårene. Nå er han drept av USA. Det kan få katastrofale konsekvenser. Arkivfoto fra 2016. Foto: Ap / NTB Scanpix Vis mer

USAs drap på den iranske militærlederen Qassem Soleimani får konsekvenser. Soleimani hadde enorm makt i Iran og Midtøsten. Han var arkitekten bak nær hvert eneste viktige operasjon som Irans etterretning og militære styrker har hatt de siste to tiårene, ifølge The Guardian.

Så da må Iran slå tilbake mot USA?

- Ja. Spørsmålet er om hvordan og når dette vil skje. Det er veldig vanskelig å si, sier Kjetil Selvik, Iran-ekspert og seniorforsker ved NUPI.

Skyggekommandanten

Natt til fredag ble den mektige iranske generalen Qasem Soleimani (62) drept på ordre fra president Donald Trump for å beskytte amerikansk personell i utlandet, uttalte Pentagon.

Soleimani ble drept i et droneangrep ved den internasjonale flyplassen i Iraks hovedstad Bagdad.

DREPT: Statlig TV i Irak melder at lederen for den iranske revolusjonsgarden, Qasem Soleimani, ble drept i et flyangrep i Bagdad natt til fredag. Bilder fra CNN og AP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet Vis mer

Hvem er så denne mektige generalen?

- Soleimani er en sagnomsust strateg og en ringrev i maktspillet i Midtøsten, med erfaring helt fra Iran-Irak-krigen, sier Selvik.

Allerede i 2013 hadde The New Yorker et langt portrett av Soleimani, som den gangen gikk under kallenavnet Skyggekommandanten. Soleimani ble den gangen omtalt som mannen som står bak endringene i Midtøsten, og som den som styrte Bashar al-Assads krig i Syria.

- Han var lenge en person som bare opererte i skyggen, men ble gradvis en person som en fra iransk side bidro til å bygge opp en mytologi rundt. Det ble etterhvert mange bilder av ham i Syria og Irak og han ble sett på som hjernen bak Irans operasjoner i disse landene, sier Selvik.

Mulig president

Irans manøvrering i Syria-krigen har ført til at landet har tatt over kontrollen over store deler av regionen, mens USAs fotfeste forsvant mer og mer.

- Han er ansiktet til Irans operasjoner i den arabiske verden og han er en av de mektigste, etter landets åndelige leder, Ali Khamanei, sier Selvik.

Soleimani er en kjent og populær skikkelse i Iran. Han ble også diskutert som en mulig presidentkandidat i framtida, ifølge et portrett skrevet av The Guardian.

- Han var viktigere enn presidenten og pratet med alle de ulike gruppene i Iran. Han hadde også en direkte linje til den åndelige lederen og hadde ansvaret for Irans regionale politikk. Du blir ikke viktigere og mer innflytelsesrik enn dette, sier Dina Esfandiary, ved Century Foundation, til The Guardian.

Fattig bondesønn

Soleimani ble født i 1957, i en fattig bondefamilie. Ifølge sin selvbiografi, ble han født i byen Rabor, øst i Iran. Etter kuppet i 1979 meldte han seg inn i den iranske revolusjonærgarden. Her steg han raskt i gradene.

I 2003 startet amerikanerne invasjonen i Irak, hvor målet var å bli kvitt den mangeårige diktatoren Saddam Hussein. Soleimani var da sjef for Irans Quds-styrker, og jobbet for å utfordre USAs innflytelse i Irak.

I 2007 sendte Soleimani en melding til amerikanernes sjef i Irak, David Petraeus, ifølge The Guardian: «General Petraeus, du bør vite at jeg, Qassem Soleimani, styrer Irans politikk når det gjelder Irak, Libanon, Gaza og Afghanistan. Ambassadøren i Bagdad er et Quds-medlem. Personen som skal ersatte ham er Quds-medlem».

Ond person

Petraeus omtalte året etter Soleimani for en «virkelig ond person».

Grunnen til at Soleimani har blitt så innflytelsesrik i regionen, er at han skal være ekstremt flink til å bygge nettverk og forbindelser med folk.

- Han oppnådde kontakt med alle. Både i og utenfor Iran. I og utenfor regjeringen, sier Esfandiary.

Soleimani har også vært effektiv på hjemmebane, og var den som klarte å slå ned det folkelige opprøret i Iran i 2009.

18 måneder før han ble drept, hadde Soleimani en direktebeskjed til Donald Trump.

«Mr. Trump, gambleren. Vit at vi er nær deg, på et sted du ikke tror vi er. Du vil starte krigen, men vi vil avslutte den», meldte Soleimani.

Han orkestrerte altså det meste. Men får ikke sjøl være med og dirigere slutten.

Trumps ordre

Pentagon bekreftet natt til fredag at det var USA som sto bak angrepet, og at det ble gjennomført på ordre fra president Donald Trump.

«På ordre fra presidenten har det amerikanske militæret iverksatt tiltak for å beskytte amerikanske personell i utlandet ved å drepe Qasem Soleimani, lederen for den iranske revolusjonsgardens Quds-styrke, en organisasjon som av USA er ansett som en terrororganisasjon», het det i en uttalelse fra Pentagon.

«General Soleimani planla å angripe amerikanske diplomater og tjenestemenn i Irak og i hele regionen», het det videre.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media