Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hjernen bak nazi-volden

BERLIN (Dagbladet): Her er føreren for partiet som tyske politikere vil forby. Bundeswehr-kapteinen og statsviteren Udo Voigt (48) regnes som hjernen bak den nynazistiske volden i Tyskland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Partiføreren ler av truslene om forbud da han tar imot Dagbladet i NPDs nye hovedkvarter i «Carl-Gustav Bühring-Haus», oppkalt etter den aldrende sympatisøren som skjenket huset til NPD, i bydelen Köpenick lengst sørøst i Berlin.

- Jo mer kristelig-demokrater og folk i den rødgrønne regjeringen maser om forbud, desto flere strømmer til partiet. Vi var 6000 medlemmer for tre uker siden. Nå nærmer vi oss 7000. Målet er 2000 nye medlemmer innen årets utgang.

- Vi vil bruke alle ankemuligheter mot et forbud. Det vil ta år før saken er avgjort ved domstolene. Dessuten kan bare organisasjoner forbys, ikke meninger, sier Voigt.

Veltalende

Når han opptrer offentlig, er NPD-formannen ingen brølende talsmann for voldsbruk. Han passer nøye på ordvalget. Han er høflig, veltalende, velkledd. Han framstiller partiet som offer i en hetskampanje. Han bare forstår ungdom som «mister hodet» og jager utlendinger og boligløse ved nattetid - i et samfunn som angivelig ikke tillater opposisjon.

- Helvete løs

Han forsikrer at NPD ikke har planer om å gå under jorda dersom partiet blir forbudt, men legger til at han «ikke kan kontrollere hva hans medlemmer vil gjøre».

- De ser NPD som sitt siste håp. Uten oss kan helvete bryte ut på gatene.

Foreløpig har partiet av taktiske grunner avlyst alle demonstrasjoner de nærmeste månedene, til temperaturen kjøler seg ned.

NPD

NPD (Nationaldemokratische Partei Deutschlands) ble stiftet i 1964 som en samleorganisasjon for gammelnazister. Etter at Udo Voigt overtok som formann, har NPD utviklet seg til et kaderparti som omskolerer skinheads til politiske aktivister. NPD har i dag nesten 7000 medlemmer, flest i eks-DDR med 1000 medlemmer i delstaten Sachsen. Der er partiet inne i flere bystyrer og fylkesforsamlinger. NPD mottok mer enn 4,5 millioner kroner i offentlig støtte i fjor.

Utlendinger ut

Udo Voigts partiprogram er konsentrert om følgende hovedsaker: Hjemsending av åtte millioner innvandrere, avvisning av alle asylsøkere og brudd med EU og euro-samarbeidet.

Hjemsendingen av innvandrerne skal skje etter følgende plan: De skal først ut av sosialsystemet. Etter tre måneder uten jobb og trygd, skal de sendes ut av landet.

NPDs strategi er delt inn i tre faser: Beherske gatene, vinne hodene og til slutt erobre parlamentet.

- Gatene har vi vunnet, sier Voigt.

Trass i at Den tyske folkeunionen (DVU) til München-forleggeren Gerhard Frey og partiet Republikanerne hevder å ha flere medlemmer enn NPD, er ingen lenger tvil om at det er Udo Voigts parti som behersker den høyreekstremistiske scenen. Han sier:

- Vi har overtatt førerrollen.

FØREREN TRUER: - Jeg kan ikke garantere hva mine medlemmer vil foreta seg dersom partiet blir forbudt, sier NPD-formann Udo Voigt.