«Hjernen» bak Paris-terroren døde i gårsdagens aksjon

Abaaouds kusine skal ha sprengt seg selv i lufta.

DREPT: Den 28 år gamle belgieren Abdelhamid Abaaoud pekes ut som hovedmannen bak Paris-angrepet. Han ble drept i gårsdagens aksjon i Paris-forstaden Saint-Denis. Hans kusine Hasna Aitboulahcen er identifisert som den andre døde etter aksjonen. Hun skal ha sprengt seg selv i lufta i leiligheten.
DREPT: Den 28 år gamle belgieren Abdelhamid Abaaoud pekes ut som hovedmannen bak Paris-angrepet. Han ble drept i gårsdagens aksjon i Paris-forstaden Saint-Denis. Hans kusine Hasna Aitboulahcen er identifisert som den andre døde etter aksjonen. Hun skal ha sprengt seg selv i lufta i leiligheten.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Frankrike bekrefter at den antatte hjernen bak Paris-terroren, belgieren Abdelhamid Abaaoud (28), var blant dem som ble drept i en politiaksjon onsdag.

Washington Post meldte først i går at Abaaoud var blitt drept i aksjonen, og siterte etterretningskilder. Statsadvokat Francois Molins opplyste da at Abaaoud ikke var blant de pågrepne under aksjonen.

De hadde da imidlertid ikke fått identifisert de to døde i leiligheten det ble aksjonert mot.

- Abdel Hamid Abaaoud er akkurat formelt identifisert ved hjelp av fingeravtrykk. Han ble drept under politiets aksjon. Det var hans lik vi fant i leiligheten, gjennomhullet av kuler, heter det i en kunngjøring fra påtalemyndigheten i Paris.

Politiet bekrefter i tillegg at den døde kvinnen i leiligheten var Abaaouds kusine. Hun skal ha sprengt seg selv i lufta.

Belgiske og franske medier melder at den kvinnelige selvmordsbomberen er Hasna Aitboulahcen.

Åtte pågrepet Slik Dagbladet skrev i går, måtte påtalemyndighetene gjennomføre DNA-undersøkelser av like som ble funnet. Mannen var truffet av både granater og skudd da han ble funnet død. Totalt 5000 skudd ble avfyrt i den over sju timer lange aksjonen.

Den andre personen som døde i angrepet, var en kvinne som sprengte seg selv i lufta. Åtte andre ble pågrepet i og utenfor leiligheten.

Inntil i går antok de franske etterforskerne at mannen befant seg i Syria og kjempet for Den islamske stat. Ifølge CNN fantes det imidlertid etterretning på at Abaaoud befant seg i Frankrike. Via telefonovervåkning skal belgisk og fransk politi ha fått informasjon om at en av hans slektninger befant seg i leiligheten.

Skjulestedet skal blant annet ha blitt oppdaget etter at politiet fant en telefon utenfor konsertstedet Bataclan, der skal gruppas «kommandør» ha sendt en SMS der det sto: «La oss gjøre det, la oss starte».

Abaaoud, som mistenkes å være hovedmannen bak Paris-terroren, mistenke blant annet ha vært involvert i mislykket angrep mot et fransk høyhastighetstog og en kirke i Paris.

I tillegg sier nå franske myndigheter at Abaaoud er mistenkt for å stå bak fire av seks avvergede terrorangrep siden i våres. De visste imidlertid ikke at han var i Europa før angrepene i forrige uke, skriver AP.

Har vokste opp i Brussel-forstaden Molenbeek, kjent som et arnested for militant islamisme.

Avverget terroraksjon - Vi drepte terrorceller som planla nye angrep, sa statsadvokat Molins på gårsdagens pressekonferanse.

Han sier gruppa var klare til å angripe før dagens aksjonen.

Dagbladet var til stede på aksjonsstedet grytidlig onsdag morgen. Saint-Denis, som ligger like ved Stade de France, der det gikk av ei bombe fredag kveld - ble rystet av en rekke eksplosjoner og skudd fra automatvåpen da politiet gikk til aksjon. 

Se Dagbladets spesialminneside til de 129 drepte i Paris-terroren.
Dagbladet oppdaterer saken