Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Hjernen» bak Paris-terroren er ikke pågrepet. Drepte terrormistenkte enda ikke identifisert

Opplyser statsadvokaten.

PEKES UT SOM HJERNEN BANK ANGREPET: Den 28 år gamle belgieren Abdelhamid Abaaoud. Han skal ha blitt drept i dagens aksjon i Paris-forstaden Saint-Denis. Foto: NTB scanpix
PEKES UT SOM HJERNEN BANK ANGREPET: Den 28 år gamle belgieren Abdelhamid Abaaoud. Han skal ha blitt drept i dagens aksjon i Paris-forstaden Saint-Denis. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PARIS / OSLO (Dagbladet): Allerede 4.20 natt til i dag gikk fransk spesialpoliti og store militærstyrker til aksjon i Paris-forstaden Saint-Denis.

Antiterroraksjonen utviklet seg til en over sju timer lang storm mot en leilighet der politiet mistenkte det oppholdt seg terrorister med tilknytning til angrepene som drepte 129 mennesker i Paris fredag.

Statsadvokat François Molins, bekreftet at aksjonen var rettet mot den antatte hjernen bak terrorangrepet fredag, Abdelhamid Abaaoud.

Washington Post meldte først at Abaaoud var blitt drept i aksjonen, og siterer etterretningskilder. Statsadvokat Molins opplyste imidlertid at Abaaoud ikke er pågrepet under aksjonen. Politiet gikk imidlertid ikke ut med identiteten på de to drepte. Heller ikke Salah Abdeslam er pågrepet.

To mistenkte døde under aksjonen og totalt ble pågrepet. Blant de døde er en kvinne som sprengte seg selv i lufta. Sju av de pågrepne er menn, mens én er kvinne.

- Planla nye angrep - Vi drepte terrorceller som planla nye angrep, sier Molins på kveldens pressekonferanse.

Han sier gruppa var klare til å angripe før dagens aksjon. En mobiltelefon funnet utenfor konsertstedet Bataclan, der 89 mennesker ble drept, skal ha inneholdt en beskjed fra gruppas «kommandør» noe som blant annet ledet til dagens aksjon.

I SMS-en sto det: «La oss gjøre det, la oss starte» opplyste Molins.

Fransk politi har ikke lyktes å finne ut av hvem som mottok denne SMS-en.

Han opplyste samtidig at de politiet avfyrte 5000 skudd under den dramatiske aksjonen tidligere i dag.

Jaktet «hjernen» Fransk politi gjennomførte DNA-prøver for å forsøke å finne ut om han ble drept i raidet.

Tre personer ble pågrepet inne i bygget, og i tillegg til kvinnen som sprengte seg selv, ble en annen terrormistenkt funnet død. Denne personer var truffet av granater og kuler.

Det gjorde at det ikke var mulig å identifisere de drepte på stedet.

Inntil i går antok de franske etterforskerne at mannen befant seg i Syria og kjempet for Den islamske stat. Ifølge CNN fantes det imidlertid etterretning på at Abaaoud befant seg i Frankrike. Via telefonovervåkning skal belgisk og fransk politi ha fått informasjon om at en av hans slektninger befant seg i leiligheten.

Dagbladet var til stede på aksjonsstedet grytidlig onsdag morgen. Saint-Denis, som ligger like ved Stade de France, der det gikk av ei bombe fredag kveld - ble rystet av en rekke eksplosjoner og skudd fra automatvåpen da politiet gikk til aksjon.

Etterlyste Salah Abdeslam (26), den mistenkte gjerningsmannen som kom seg unna etter terrorangrepene skal også ha vært i leiligheten. Han er heller ikke pågrepet. I tillegg melder franske medier om en hittil ukjent niende terrorist, som også skal ha vært mål for politiets aksjon.

- Avverget terrorangrep Etter gigantaksjonen utenfor Paris uttalte regjeringstalsmann Stephane Le Foll at Frankrike avverget et terrorangrep. Ifølge Reuters, som har snakket med kilder med kjennskap til etterforskningen, skal de terrormistenkte i leiligheten ha planlagt et terrorangrep mot finansdistriktet La Défense utenfor Paris.

Innenriksminister Bernard Cazeneuve sier politiet har gjennomført en heltemodig aksjon.

- De har vært i en langvarig skuddveksling og jobbet under forhold vi aldri før har sett, sier Cazeneuve.

Etter aksjonen mot leiligheten tok også politiet seg inn i en nærliggende kirke, noe som viste seg å være en falsk alarm.

Aksjonen i Saint-Denis skjedde som del av en omfattende politijakt på de involverte i fredagens blodige terrorangrep hvor 129 mennesker ble drept. Den ekstremistiske gruppen IS har tatt på seg ansvaret for angrepet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media