Hjernen bak terroren

Khalid Shaik Mohammed er mannen som planla terrorangrepene i USA 11. september.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fortsatt troner Osama bin Laden på toppen av FBIs liste over verdens mest ettersøkte personer. Men han får nå sterk konkurranse. Khalid Shaikh Mohammed er opprinnelig fra Kuwait, og amerikanske etterforskere regner med at han er hjernen bak terrorangrepene mot USA 11. september. For mens al-Qaida-leder Osama bin Laden har vært den ideologiske lederen, har Khalid trolig vært mannen som planla den tekniske siden av terroren.

Viktigste person

En høytstående tjenestemann innenfor amerikansk kontraspionasje sier til nyhetsbyrået AP at Khalid er den viktigste operasjonelle personen akkurat nå.

Khalid har fått en egen side på FBIs hjemmeside. Etterforskere skal ha sporet utbetalinger som ble brukt til å gjennomføre angrepene i september til Khalid. Allerede etter tre måneder knyttet etterforskerne ham til udåden.

Han er ennå ikke tiltalt for medvirkning i angrepene, men han har samarbeidet tett med Abu Zubadayah som er antatt å være bin Ladens operasjonelle leder, og tidligere ble sett på som hjernen bak terrorangrepene.

Flere angrep

Khalid har tidligere vært innblandet i flere terrorangrep mot USA. Han skal blant annet ha planlagt angrepet mot World Trade Center i 1993. En lastebil fullastet med sprengstoff detonerte i den underjordiske garasjen, men den førte bare begrensede skader. Seks personer døde i det angrepet. Han planla også å sprenge 12 amerikanske passasjerfly mens de var på vei til USA. Planene ble avslørt før de ble satt ut i livet.

Mannen som han har planlagt flere terrorhandlinger med, Ramzi Yousef, sitter fengslet på livstid i USA, mens Khalid har kommet seg unna.

Se hele lista over FBIs mest ettersøkte terrorister.

23 funnet

Hittil er 23 personer med «potensielle bånd til terrorisme» er utvist eller arrestert etter terrorangrepene. Det er det amerikanske justisdepartementets spesialgruppe for å avdekke terrorister som har avdekket utlendingene i USA. Det er ikke klart hvilke bånd de skal ha hatt til terrorisme, heller ikke hvor mange som sitter fengslet i USA.

HJERNEN BAK 11. SEPTEMBER: FBI mener Khalid Shaik Mohammed planla angrepene mot USA.