Hjernen krympet på japanske tsunamiofre

Et område i hjernebarken som styrer evnen til å ta avgjørelser, og som regulerer følelser, har krympet.

HJERNEN KRYMPET PÅ TSUNAMIOFRE: Blant ungdommene som viste symptomer på PTSD etter tsunamien i Japan i fjor, fant de at «orbitofrontal cortex», et område i hjernebarken som styrer evnen til å ta avgjørelser, og som regulerer følelser, hadde krympet. Foto: MIYAKO CITY / REUTERS / NTB SCANPIX
HJERNEN KRYMPET PÅ TSUNAMIOFRE: Blant ungdommene som viste symptomer på PTSD etter tsunamien i Japan i fjor, fant de at «orbitofrontal cortex», et område i hjernebarken som styrer evnen til å ta avgjørelser, og som regulerer følelser, hadde krympet. Foto: MIYAKO CITY / REUTERS / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Fjorårets tsunami i Japan førte til at hjernen på enkelte av de overlevende krympet, ifølge forskere.

Etter naturkatastrofen i mars i fjor benyttet en gruppe japanske forskere anledningen til å undersøke de nevrologiske effektene av den traumatiske opplevelsen.

- Denne svært triste hendelsen ga en sjelden mulighet til å undersøke strukturelle endringer i hjernen som forbindes med en slik katastrofe, heter det i studien.

I et forsøk på å få bedre forståelse av posttraumatisk stresslidelse (PTSD) har forskerne sammenlignet hjerneskanninger de har tatt av 42 friske ungdommer i toårsperioden før tsunamien, med nye bilder som ble tatt tre til fire måneder etter katastrofen.

Blant ungdommene som viste symptomer på PTSD, fant de at «orbitofrontal cortex», et område i hjernebarken som styrer evnen til å ta avgjørelser, og som regulerer følelser, hadde krympet.

Studien ble tirsdag offentliggjort i Molecular Psychiatry, en publikasjon tilknyttet tidsskriftet Nature.

Tidligere behandling Også tidligere studier har avslørt at PTSD-pasienter blir rammet av endringer i hjernen, men dette er første gang man har kunnet se hvilket spesifikke område som blir rammet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer