Hjernen til høyre er helt intakt

Forskerne har dynket den med usynlighetskjemikalier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Se nøye på bildet forskerne ved laben til Stanford-professoren Karl Deisseroth har offentliggjort. Musehjernen til venstre ser helt normal ut, men etter to dager kan man se rett gjennom den samme hjernen.

Og det til tross for at hjernen ikke er kuttet i, delt opp eller ødelagt på noen måte. Forskerne opplyser at hjernen er helt intakt, og at man kan bruke lyskilder og kjemikalier til å studere molekylstrukturene uten å ødelegge vevet.

I bildet av den usynlige hjernen kan man skimte hjernestrukturen så vidt. Det er de uskarpe områdene over ordene «number», «unexplored», «continent» og «stretches». Her kan du se en høyoppløselig versjon av bildet. I videoen øverst i saken kan du få med deg mer info om arbeidet.

Prosessen Stanford-forskerne har funnet fram til består av nevrovitenskapelige og kjemitekniske verktøy og har fått navnet Clarity. Stanford-universitetet tar store ord i bruk:

Små detaljer og det store bildet - Prosessen kan på fundamentalt vis forandre vår vitenskapelige forståelse av det organet som er viktigst for oss, men som vi forstår minst om: Hjernen, og potensielt sett andre organer også, skriver universitetet.

Prosessen beskrives i tidsskriftet Nature.

- Det å kunne se de små detaljene og det store bildet samtidig, har vært et stort mål vi aldri har nådd i biologien, og et mål som Clarity gjør at vi nærmer oss å nå, sier bioingeniøren og psykiateren Karl Deisseroth.

- Denne kjemitekniske prestasjonen bærer med seg lovnader om at den vil forandre måten vi studerer hjernens anatomi og hvordan sykdommer forandrer den, sier Thomas Insel, direktøren for Det nasjonale instituttet for mental helse i USA.

Plastisk kopi Forskerne har allerede forsøkt å bruke metoden på deler av bevarte menneskehjerner, og fått liknende resultater som i museforsøket.

- Nå vil ikke dypstudiene av vårt viktigste tredimensjonelle organ bli utført med todimensjonale metoder, sier Insel.

På Stanfords nettsider kan du lese mer utfyllende om forskningen. Universitetet har også publisert en blogg om den nye metoden, som gir et litt mer forståelig bilde av nybrottsarbeidet.

Her forklares det i klartekst hvordan Deisseroths prosess bytter ut lipidene i hjernen med gjennomsiktige kopier. Proteinene i hjernen blir dermed værende i sin vante posisjon i hjernen, til tross for at «veggene» rundt dem er byttet ut med gjennomsiktige dobbeltgjengere.