Krigen i Ukraina

- Hjernen Ukraina trengte

Ukrainas forsvarssjef Valerij Zaluzhnyji trekkes fram som en leder som vil bli husket for all tid.

MILITÆRLEDER: Valerij Zaluzhnyji avbildet 19. februar. Kun få dager før krigen brøt ut. Foto: NTB
MILITÆRLEDER: Valerij Zaluzhnyji avbildet 19. februar. Kun få dager før krigen brøt ut. Foto: NTB Vis mer
Publisert

24. februar iverksatte Russland en storskala invasjon av Ukraina. Målet til Russlands president Vladimir Putin var å ta kontroll i Ukraina i løpet av få dager.

Men det ukrainske forsvaret har stått imot, kjempet Russland ut av hovedstaden Kyiv, og begrenset kampene til øst i Ukraina.

Store deler av æren for det får forsvarssjefen, Valerij Zaluzhnyji, som nylig havnet på Times Magazines liste over verdens 100 mest innflytelsesrike personer.

- Midt i kaoset sto øverstkommanderende, Zaluzhnyji, fram som den militære hjernen landet hans trengte. Hans lederskap gjorde at ukrainske styrker tilpasset seg kjapt og tok initiativet mot Russland på slagmarken, skriver USAs militærsjef Mark A. Milley i begrunnelsen.

Han roser hvordan Ukraina har forsvart seg mot russiske angrep, og kaller innsatsen for utrolig.

- General Zaluzhnyji er mannen bak den prestasjonen, som bærer den enorme byrden av å være lederen i strid. Arbeidet hans vil bli husket for alltid, avslutter Milley.

- Bemerkelsesverdig

Til tross for å ha imponert under krigen er Zaluzhnyji fersk i rollen sin. Så seint som i fjor sommer ble han utnevnt til øverstkommanderende av president Volodymyr Zelenskyj.

48-åringen har gått gradene i det ukrainske militæret, og hatt høye stillinger de siste 15 åra.

- Han er en del av et større lag. I likhet med de fleste kollegaene deltok han i kampene i Donbass i 2014 og 2015 da Russland angrep. Deretter har de forberedt seg på utvidelsen av krigen som kom nå. Der har de vist bemerkelsesverdig læring og utvikling, og han er en av de fremste representantene for den utviklingen, sier den norske oberstløytnanten Palle Ydstebø.

MISSIL: 26. mai publiserte Det russiske forsvarsdepartement disse bildene. De skal vise et Iskander-missil. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Den tidligere norske generalløytnanten Arne Bård Dalhaug, som selv har vært sivil observatør i Øst-Ukraina, kaller jobben Zaluzhnyji har gjort for usedvanlig god.

- Som jeg opplever det får han en stor del av æren for hvordan Ukraina har valgt å kjempe. Han er veldig solid og strategisk tenkende, og tilnærmingen Ukraina har hatt har vist seg å være veldig god, forklarer Dalhaug.

Zelenskyj på lista

Zaluzhnyji er en av to ukrainske ledere på listen, den andre er president Volodymyr Zelenskyj, som har fått langt mer internasjonal oppmerksomhet under krigen.

- Vi hører besluttsomhet i stemmen hver gang han snakker. En mann som hver dag lever opp til ansvaret med å lede nasjonen gjennom vanskelige tider. Han har satt sitt preg på historien, og bevist for verden at Ukraina vil bestå, skriver USAs president Joe Biden i begrunnelsen om Zelenskyj.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer