SKUTT I HODET:
Flere ranere slo fredag til mot et kjøpesenter i Södertälje. En person er blitt skutt i hodet forbindelse med ranet, og ligger i koma.
Foto: Janerik Henriksson / NTB scanpix
SKUTT I HODET: Flere ranere slo fredag til mot et kjøpesenter i Södertälje. En person er blitt skutt i hodet forbindelse med ranet, og ligger i koma. Foto: Janerik Henriksson / NTB scanpixVis mer

- Hjernene bak gullsmedranet er ennå ikke tatt

Svensk politi jobber med teori om at det brutale gullsmedranet i Södertälje bare skulle finansiere et større ran.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet jobber med en teori om at det brutale gullsmedranet i Södertälje fredag formiddag egentlig skulle finansiere ett større ran, ifølge den svenske avisa Expressen.

Seks personer er siktet for å være innblandet i ranet, hvor en av gjerningsmennene ble skutt i hodet av politiet.

To av de siktede er yngre kvinner.

En av de siktede etter ranet ble løslatt søndag ettermiddag, men politiet opprettholder fortsatt siktelsen mot ham, for å ha skjult en kriminell på flukt.

- Trakassert av politiet Han hevder overfor Expressen at politiet har arrestert feil personer.

- Politiet trakasserer oss, sier 21-åringen til den svenske avisa.

- Jeg har ikke noe med ranet å gjøre. Jeg sov til to den dagen og har sagt til politiet hvor jeg befant meg da, sier han videre.

- Da går jeg ut fra at han har anmeldt dette, så det kan utredes på en skikkelig måte, kommenterer politiets pressetalsmann Lars Byström.

Ifølge den svenske avisa Aftonbladet, er hjernene bak ranet ennå ikke pågrepet, på tross av at politiet tidligere har ment at de har naglet alle de involverte.

- De som leder denne gruppa har ikke vært med på selve ranet. De gir bare instruksjoner, hevder en venn av noen av de pågrepne overfor avisa.

Undersøker mulige bakmenn Politiet undersøker nå om to menn på 25 og 26 år kan ha beordret ranet.

- Man kan bidra til et ran på flere måter, sier Lars Byström til Aftonbladet.

25-åringen og 26-åringen driver et firma, samtidig som de flere ganger har vært tiltalt for grov kriminalitet.

Førstnevnte ble blant annet frikjent i tingretten for et ran i 2009. I mai i fjor var begge tiltalt sammen med 19-åringen som nå er blant de som er siktet for ranet i Södertälje.

Unge kvinner siktet I denne tiltalen kommer det tydelig fram hvem som bestemmer i ligaen, ifølge Aftonbladet.

Politiet vil ikke avsløre hvor stort byttet etter ranet ble, eller hvorvidt dette nå befinner seg hos politiet.

- Vi kommenterer ikke eventuelle beslag, sier politiets pressetalsmann Lars Byström til Expressen.

De to unge kvinnene, henholdsvis 21 og 22 år gamle, er siktet for medvirkning til grovt ran. 21-åringen er søstera til en av de mistenkte ranerne.

Studerer på universitetet 22-åringens angivelige innblanding har vakt sjokk blant venner og familie.

Hun er barndomsvenn av en av de mistenkte mennene, men skal ellers ikke ha mye til felles med ranerne. Kvinnen studerer på universitetet og beskrives som ambisiøs og samvittighetsfull.

- Hun er ikke så desperat etter pengar. Hun kunne aldri vært med på noe sånt, sier en venn av kvinnen til Expressen.

- Venter på dødsbudskapet 26-åringen som ble skutt i hodet ligger fortsatt livstruende skadd på Karolinska sykehuset. Mannen har drevet en pizzarestaurant i Trøndelag, og har både slekt og venner i Norge. Flere familiemedlemmer både fra Norge og Tyskland har nå reist til sykehuset, der de våker ved senga og frykter det verste.

- Legene har sagt at det ikke finnes noe håp, sier en slektning.

- Han ligger i koma. Vi venter bare på dødsbudskapet, sier en slektning til Aftonbladet.

Bodde i Norge 26-åringen som ble skutt i hodet av politiet utvandret i fjor vår fra Sverige til Norge. Han har bodd i en gul villa i et rolig strøk i Trøndelag, og står oppført som daglig leder og styreleder for en kafeteria som skal ha blitt lagt ned i fjor høst.

Dagbladet får opplyst at 26-åringen reiste til Sverige for omkring to uker siden. Han skrev like før årsskiftet på Facebook at han nå var bosatt i Stockholm. I tida før han reiste skal han, etter hva Dagbladet får opplyst, ha fått flere telefonsamtaler fra Sverige som folk rundt ham stusset over.

26-åringen skal ha sagt at han måtte reise til Sverige.

- Skjøt mot politiet Det er uklart om ranerne eller politiet skjøt først. I går hevdet øyenvitner at politiet åpnet ild først, men nå sier øyenvitner at 26-åringen var i ferd med å kaste en bag med byttet inn i bilen da politiet ankom, 26-åringen hevdet våpenet og skjøt tre skudd før politiet besvarte ilden.

Den 49-årige innehaveren av gullsmedbutikken som ble ranet var lørdag tilbake i butikken - med en arm i fatle, og den andre bandasjert, etter at han havnet i håndgemeng med ranerne. Nå vurderer han å legge ned butikken.

- De siktet med en Kalasjnikov mot meg og brakk håndleddet mitt. Deretter begynte de å forsyne seg av varene, sier eieren til Expressen.
Les også