Hjerneskadd av mors tannfyllinger

Amalgam bør forbys brukt på gravide og små barn. Det er den krystallklare meldingen fra den svenske forskeren Magnus Nylander. I en fersk rapport konkluderer han med at mors amalgamfyllinger kan gi alvorlige og varige hjerneskader hos barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Rapporten er nylig publisert i den over 300 sider tjukke boka «Fri fra amalgam». Resultatene har skaket opp svenske helsemyndigheter. Forskeren ved Karolinska Institutet i Stockholm fokuserer særlig på kvikksølvets virkninger på barns hjerne, og nevner konsentrasjonsvansker, dårlig hukommelse og lærevansker som eksempler.

Nylander er ikke lenger i tvil om at lekkasjer fra mors amalgamfyllinger kan forårsake alvorlige og varige hjerne- og nyreskader hos barnet.

- Bruken av amalgam er et hasardiøst spill med menneskers helse. I dag finnes det data som klart viser amalgamets skadevirkninger, sier Nylander i et intervju med svensk TV1s Aktuellt.

I Norge er Statens helsetilsyn i ferd med å avslutte en utredning om fordeler og ulemper ved forskjellige tannfyllingsmaterialer.

Døde barn

Nylanders oppsiktsvekkende resultater bygger blant annet på obduksjoner av døde barn. De viser urovekkende høye kvikksølvkonsentrasjoner i barnas hjerner. Tidligere dyreforsøk støtter forskerens funn. Nå krever Nylander at svenske helsemyndigheter setter en stopper for videre bruk av amalgam. Han får støtte fra flere hold.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer