Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hjerneskadd av mors tannfyllinger

Amalgam bør forbys brukt på gravide og små barn. Det er den krystallklare meldingen fra den svenske forskeren Magnus Nylander. I en fersk rapport konkluderer han med at mors amalgamfyllinger kan gi alvorlige og varige hjerneskader hos barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rapporten er nylig publisert i den over 300 sider tjukke boka «Fri fra amalgam». Resultatene har skaket opp svenske helsemyndigheter. Forskeren ved Karolinska Institutet i Stockholm fokuserer særlig på kvikksølvets virkninger på barns hjerne, og nevner konsentrasjonsvansker, dårlig hukommelse og lærevansker som eksempler.

Nylander er ikke lenger i tvil om at lekkasjer fra mors amalgamfyllinger kan forårsake alvorlige og varige hjerne- og nyreskader hos barnet.

- Bruken av amalgam er et hasardiøst spill med menneskers helse. I dag finnes det data som klart viser amalgamets skadevirkninger, sier Nylander i et intervju med svensk TV1s Aktuellt.

I Norge er Statens helsetilsyn i ferd med å avslutte en utredning om fordeler og ulemper ved forskjellige tannfyllingsmaterialer.

Døde barn

Nylanders oppsiktsvekkende resultater bygger blant annet på obduksjoner av døde barn. De viser urovekkende høye kvikksølvkonsentrasjoner i barnas hjerner. Tidligere dyreforsøk støtter forskerens funn. Nå krever Nylander at svenske helsemyndigheter setter en stopper for videre bruk av amalgam. Han får støtte fra flere hold.

- Det er ufattelig og unikt at det er lov å putte giftige tungmetaller i munnen på folk. Ellers i samfunnet håndteres kvikksølv som risikoavfall, hevder Lars Friberg, svensk lege og professor i Miljømedisin.

Friberg går for å være en av verdens fremste eksperter på kvikksølv. Han har blant annet bidratt til WHOs rapport om uorganisk kvikksølv fra 1991 og har deltatt i offentlige utredninger rundt kvikksølvproblematikken i hjemlandet.

- For eldre er amalgam ingen katastrofe, men det bør forbys brukt på gravide og små barn. I dag vet vi at det metalliske kvikksølvet overføres via morkaken til fosteret, sier Friberg til Dagbladet.

Tusener plages

Bruken av amalgam som tannfyllingsmateriale er redusert de siste åra, fordi det er kommet alternativer. I 1995 fikk bare tre prosent av norske pasienter amalgamfyllinger. Resten fikk glassionomer og plast.

De fleste av oss tåler amalgam. Men årlig søker mellom 10 og 20 nordmenn billighetserstatning fordi de mener tannfyllingsmaterialet har gitt dem plager som svimmelhet, konsenterasjonsvansker, muskel- og leddsmerter.

Tannlege og homeopat Pål Hermansen har for lengst sluttet å legge amalgamfyllinger på sine pasienter. I løpet av en 15 års periode har han fjernet amalgamfyllinger på nærmere 1000 pasienter.

- De fleste tåler amalgam, men det er ingen tvil om at noen får helseplager. Fornuften tilsier at amalgam må forbys i framtida, sier Hermansen

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!