Hjerneskadd etter operasjon

Eunice (2 1/2) ble blind, døv og lam etter operasjonen på Ringerike sykehus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 14. desember 2005 blir en dag Kavira Vihititi og Kamitanji Kabuya aldri vil glemme. Tidlig om morgenen møtte de opp på dagkirurgisk avdeling på Ringerike sykehus. Datteren Eunice (2 1/2) skulle fjerne mandlene, slik storesøster også hadde gjort.

- Eunice har slitt med lungebetennelse, tung pust og har måttet ta mye medisiner. Vi fikk henvisning til spesialist som mente hun kunne bli bedre hvis mandlene ble fjernet. En av de eldre døtrene våre gjennomgikk en slik operasjon uten problemer. Vi hadde ingen betenkeligheter med å si ja til at Eunice skulle gjøre det samme, sier moren Kavira Vihititi til Ringerikes Blad.

Fikk hjertestans

- Etterpå sa de at alt var fint, at det ikke hadde vært noen problemer. Vi satt bare og ventet på at hun skulle våkne, slik at vi kunne ta henne med oss hjem, forteller 2-åringens far, Kamitanji Kabuya, til Dagbladet.no.

Men noe gikk fryktelig galt.

- Jeg så på jenta mi. Hun skiftet farge i ansiktet, tungen hang ute. Mange kom for å hjelpe. Vi fikk beskjed om at hjertet hennes hadde stoppet. Det ble satt igang med oksygen og opplivning. Etter en stund ringte de luftambulansen og sendte henne til Rikshospitalet. Med i ambulansen var spesialister fra sykehuset. Vi måtte reise etter med drosje, sier moren til Ringerikes Blad.

Nå er Eunice blind. Hun hører ikke, og kan ikke snakke. Hun kan ikke bevege seg, har sterke spasmer og må medisineres kontinuerlig. Foreldrene har fått vite at hun antagelig aldri vil bli bedre og at ingen kan fortelle dem hva som egentlig skjedde.

- Bare noen minutter før operasjonen lekte hun med legen, hun var helt frisk. Nå er situasjonen svært alvorlig, sier faren.

LEKTE: Like før operasjonen lekte Eunice med faren Kamitanji Kabuya. Foto: Privat
LEKTE: Like før operasjonen lekte Eunice med faren Kamitanji Kabuya. Foto: Privat Vis mer

Håper på mirakel

Den kongolesiske familien kom til Norge i 2002 etter å ha vært flyktninger i Uganda. Med seg hadde de døtrene Esther på åtte og Debora på seks og tanten Judith på 18. De kom til Mo i Rana. I august i år kom de til Hønefoss. De to eldste jentene begynte på skolen, mens Eunice begynte i barnehage.

- De andre barna spør hele tida om mår Eunice skal komme hjem. Jeg sier at hun vil bli frisk. Jeg tror Gud vil gi oss et mirakel, sier faren til Dagbladet.no.

Begge foreldrene studerer, Kamitanji går på engelsk-studier på Høgskolen i Buskerud. Kavira forberedte seg for å få autorisasjon som sykepleier i Norge. Hun er utdannet og praktiserte som sykepleier i Kongo.

- Nå pendler vi mellom Oslo og Hønefoss, og vi kan ikke fortsette med studiene våre lenger, sier faren.

Eunice er overført fra intensivavdelingen til overvåking på barneavdelingen på Rikshospitalet.

Ingen andre enn helsepersonell og nær familie får slippe inn til henne.

Ingen forklaring

Å legge personer i narkose, innebærer alltid en viss risiko for at noe kan gå galt. Ledelsen ved Ringerike sykehus kan ikke forklare hvorfor hjertet til Eunice stoppet.

Fagsjef Katja Urwitz Iversen sier til Ringerikes Blad at sykehuset har vurdert alle tenkelige og utenkelige punkter i saken, men at de ikke har funnet noe svar. Utstyret var topp moderne og alle rutiner skal ha blitt fulgt, sier Iversen.

<B>HJERTESTANS:</B> Ingen vet hva som gikk galt Eunice (2 1/2).
<B>LIVSGLAD:</B> Eunice (2 1/2) var en frisk og rask jente.
<B>HÅPER PÅ ET MIRAKEL: Kavira Wahititi