Hjerneskadd fengslet i 510 døgn

En 50 år gammel sinnssyk kvinne, som er hjerneskadd og sitter i rullestol, har vært varetektsfengslet i over 510 døgn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge legeerklæringer blir kvinnen, som er tiltalt for forsøk på mordbrann, stadig dårligere både fysisk og psykisk, som følge av fengselsoppholdet.

50-åringens forsvarer, advokat Ellen Moen, sier til Dagbladet at dette er det verste eksemplet på oppbevaring og feilplassering av et menneske i varetektsfengsel hun har vært vitne til.
- Jeg blir rasende over den ansvarsfraskrivelse og maktesløshet jeg opplever i denne saken. Enhver må begripe at dette mennesket ikke skal sitte i et fengsel. Hun er en plage for sine omgivelser verbalt og fysisk, spytter og slenger bind.

De ansatte ved kvinneavdelingen i fengslet på Ringerike, hvor hun sitter, gjør en kjempejobb, langt mer enn de er pålagt. Nå er de utslitte. Verneombudet har tatt denne saken opp med ledelsen flere ganger, sier Moen.

Nekter

I morgen skal kvinnen flyttes til Skien kretsfengsel. Dette for at de ansatte skal få avlastning.

- Flyttingen betyr imidlertid at min klient erfaringmessig bare blir verre og verre, både fysisk og psykisk, sier Ellen Moen.
Dikemark sykehus nekter å ta imot kvinnen. Det samme gjør Bredtveit sikringsanstalt. Bygningene gjør det umulig for en rullestolbruker der.

- Etter min mening burde alle fengsler gjøre det samme, å nekte å ta imot henne. Det må da være noen i Kongeriket Norge i 1999 som kan ta ansvaret for denne kvinnen - utenom fengselsvesenet? spør advokat Moen.

Det har ikke vært mulig å få sikringssaken mot kvinnen opp for Borgarting lagmannsrett før i mai. Mordbrannforsøket skjedde i august i 1997. Siden har hun sittet i varetekt.

50-åringen ble dømt til fem års sikring i Oslo byrett i september. Byrettsdommer Thore Rønning nedla da kjennelse for at kvinnen kunne sitte ytterligere to uker i varetekt etter dommen - før han konkluderte:

- Varetektsfengsling ut over to uker representerer et uforholdsmessig inngrep overfor kvinnen, og det vises til rettens bemerkninger om belatning ved varetekt i dommens premisser.

- Urimelig

I dag konstaterer advokat Moen at byrettsdommerens kjennelse ikke var verdt papiret den ble skrevet på. Et surrogat for varetekt er ikke funnet, og kvinnen er nå varetektsfengslet fram til 16. februar.

En erklæring fra fengselslege Bjørn Rød ble lagt fram i byretten. Den er inntatt i dommen av 29. september i fjor, og lyder slik:

- Det er høyst urimelig at hun fortsatt skal holdes fengslet - idet jeg oppfatter fengsel som urimelig overfor en såvidt helsemessig svekket person.
Doktor Rød mener at det ikke er utsikt til bedring gjennom ytterligere behandling, og at det strengt tatt ikke fins tilbud til henne innen psykiatrien. Dette har de rettspsykiatrisk sakkyndige, Bjørn Gunby og Hans Jakob Stang, sluttet seg til. Ifølge Rød vil det optimale for kvinnen være en bemannet omsorgsleilighet med tilsyn store deler av døgnet, og hvor atferdsterapi muligens kan tone ned hennes asosiale sider.

- Ser du ingen mulig løsning på dette dramaet, Moen?
- Det eneste må være at forhørsretten tar ansvar og løslater kvinnen.

OPPBEVARINGSPLASS: Her ved Ringerike kretsfengsel ble den syke 50 år gamle kvinnen oppbevart.