Hjerneskadd snakket etter 10 år

- Jeg vil snakke med min kone, sa mannen plutselig en dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Brannmannen Donald Herbert ble skadd under en brann jula 1995. Han sto på et tak som kollapset og fikk brennende bygningsmaterialer over seg. Han mistet bevisstheten og pustet ikke på flere minutter. Han gikk i koma, en tilstand han hadde i nesten tre måneder.

Fikk kona på tråden

Siden ulykken har Herbert vært stum og fraværende på grunn av en skade i den venstre hjernehalvdelen. Men så, for noen dager siden, våknet han til.

- Jeg vil snakke med min kone, sa han plutselig, til pleiernes store forundring.

De fikk tak i kona Linda Herbert på telefon, og Donald lurte fælt på hvor lenge han hadde vært borte.

10 år fikk han til svar. Selv følte han det ikke kunne ha vært mer enn tre månder.

Husket folk

Donald Herbert har beskrevet livet sitt de siste årene som å leve i blinde. Han husker svært lite, om noe i det hele tatt. Donald Herbert har fått se videoopptak av seg selv, hvor han får hjelp.

VÅKNET: Donald Herbert ble skadd under en brann jula 1995. For noen dager siden våknet han til bevisshet igjen. Foto: Scanpix
VÅKNET: Donald Herbert ble skadd under en brann jula 1995. For noen dager siden våknet han til bevisshet igjen. Foto: Scanpix Vis mer

Tiden etter oppvåkningen har Herbert brukt til å snakke med sine fire sønner og andre familiemedlemmer. Han har fått vite hva de har foretatt seg de siste årene og lært seg å kjenne sine sønner på nytt. Sønnene hans var 3, 11, 13 og 14 år gamle da han ble rammet av ulykken.

Ifølge familiemedlemmer skal Donald Herbert ha kjent igjen ansiktet til flere han kjenner. Han skal til og med ha husket navnet på flere av dem.