Hjerneskadd under fødselen

Mamma Cathrine og pappa Jon Henry Bråvold tryglet om keisersnitt da Andreas (7) ble født, men ble ikke hørt. Resultatet ble et hjerneskadd barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Andreas kan ikke gå, holde hodet oppe, snakke eller spise. Han puster gjennom et rør i halsen og får mat gjennom en sonde i magen. Men sjuåringen forstår alt som blir sagt. En enstemmig Agder lagmannsrett felte i fjor en knusende dom over personalet på fødestua på Vestfold sentralsjukehus i Tønsberg.

Det hardt prøvede foreldreparet er ikke i tvil:

- Kvinner som vil ha keisersnitt må få det. Det er utrolig viktig at fagpersonell lytter til den fødende. Det er hun som kjenner sin egen kropp og vet hvor grensa går, sier Cathrine og Jon Henry Bråvold.

Ble avfeid

Selv opplevde de å bli avfeid som hysteriske da de ba om keisersnitt under den dramatiske fødselen for snart åtte år siden.

- Jeg følte at noe var forferdelig galt, men som førstegangsfødende visste jeg ikke hva som var normalt. Smertene var forferdelige, og ikke utvidet fødselskanalen seg som den skulle. Til slutt ba jeg Jon Henry om å si fra til jordmor. Det måtte bli keisersnitt, forteller Cathrine.

Jon Henry sier:

- Min kone er en tøff dame som sjelden klager, men disse smertene var mer enn hun klarte. Hun skreik hele tida. På oppfordring fra Cathrine gikk jeg ut for å finne den ansvarlige jordmora. Jeg forklarte henne situasjonen. Hun spurte om hvilket yrke jeg hadde. Elektriker, svarte jeg. Da synes jeg du skal holde deg til faget ditt, så skal jeg passe jobben min. Gå inn til den hysteriske kona di, var svaret jeg fikk. Holdningen jeg ble møtt med gjør meg rasende den dag i dag, sier ektemannen.

Under rettssaken var det flere fødselsspesialister som mente at sykehuset hadde oversett en rekke signaler som burde ha ført til keisersnitt.

Cathrine var førstegangsfødende, gikk to uker over termin og fødselen måtte til slutt settes i gang med gelékur og drypp. Babyen var et stort barn på 4,5 kilo, 56 centimeter lang og med en hodeomkrets på hele 39,5 centimeter (normalt er 34- 35). Etter flere timer med tette, harde rier, var det bare 1- 2 centimeters åpning, og Andreas gikk ikke ned i fødselskanalen. Det ble klart at babyen led av surstoffmangel, og han ble omsider tatt ved hjelp av vakuum og tang.

Andreas var livløs da han kom ut, og i 14 minutter holdt et spesialteam på med å få i gang hjertet hans.

- Det tok over åtte timer før jeg fikk lov til å se ham. De nærmeste ukene var det ingen som kunne si hvordan det ville gå med ham, sier moren.

Bitter

Ekteparet forteller om sorgen de føler over at de ikke fikk et barn som forventet.

- Bitterheten retter seg mot leger og pleiere som ikke vil innrømme at de gjorde noe galt og som avfeide oss som hysteriske da det fortsatt var tid til å handle. Det ble gamblet med Andreas sitt liv, og Andreas tapte, sier Jon Henry Bråvold.

For tre år siden bestemte ekteparet seg for å bli foreldre igjen.

- Denne gangen ble det et planlagt keisersnitt. Vi hadde en fantastisk fødsel på Aker sykehus i Oslo. Jeg var våken og fikk holde babyen rett etter at hun ble hentet ut. Ingen komplikasjoner verken hos henne eller meg, sier Cathrine Bråvold.

BITTER:</B> Familien Bråvold forteller om sorgen de føler over at de ikke fikk et barn som forventet.