Truet med utkastelse etter 26 år

Hjerneskadde Damian (42) ber om å få bli boende

Huseieren ønsket at Damian (42) skulle flytte fra huset han har bodd i 26 år.

REDD: Damian Javier Moen (42) lider av en hjerneskade etter slag for noen år siden. Nå trues han med utkastelse fra leiligheten han har bodd i siden han var 17 år gammel. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
REDD: Damian Javier Moen (42) lider av en hjerneskade etter slag for noen år siden. Nå trues han med utkastelse fra leiligheten han har bodd i siden han var 17 år gammel. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

EIDSVOLL (Dagbladet): Hjerneslagrammede Damian Javier Moen klarer ikke å holde tårene tilbake. På stuebordet i leiligheten hans ligger brevet fra huseieren som forteller at han må finne seg et nytt sted å bo.

- Jeg er veldig redd og usikker. Jeg tror jeg blir kasta ut, sier Damian Javier Moen.

Svart, uthevet skrift i brevet henstiller Damian til å finne seg annet husvære.

- Jeg har det skikkelig vondt inni meg, sier han til Dagbladet.

Det er 26 år siden han flyttet inn i den beskjedne toroms leiligheten i en todelt bolig på Eidsvoll. Ifølge brevet fra Birger Kristiansen, som er styreleder i Brennhaugen Boligstiftelse, er årsaken bekymring for Damians boevne. Saken ble først omtalt i Eidsvoll Blad.

Det vises til at avløpet fra leiligheten har blitt tilstoppet ved flere anledninger, at brannvarsleren har blitt utløst under matlaging og at Moen skal ha snakket høyt i mobilen utenfor boligen sin.

Diskriminert

Damian Javier Moen ble flyttet til Norge fra Argentina da han var fire år gammel. Siden den gang har ikke livet vært lett.

- Allerede i barneskolen ble det sendt bekymringsmeldinger om Damian, sier Rune Storsve fra Eidsvoll, som har fulgt med han siden han kom til Norge.

Historien som Storsve forteller om Damien, er om en gutt som er utsatt for omsorgssvikt, sykdom, vold og som har blitt overlatt til seg selv hele livet.

Sist Dagbladet møtte Damian, hadde butikkene i Eidsvoll sentrum gått sammen om å bortvise Moen fra handelsområde. Etter at Dagbladet og flere lokalaviser fulgte opp saken, måtte handelsstanden snu. Saken gikk til Diskrimineringsnemnda der det ble fastslått at 13 forretninger på Eidsvoll diskriminerte ham.

For noen år siden ble han rammet av hjerneslag og fikk problemer med taleevnen. Til tross for motgangen, har Damian i dag skaffet seg jobb som pakker på Orbit Arena på Jessheim, der han jobber fire dager i uka.

Nå ligger han altså an til å bli kasta ut av hjemmet han har bodd i siden han var 17 år gammel.

- Jeg vil bo her, sier Damian til Dagbladet.

Utbedringer

Vennen Rune Storsve reiser seg opp fra sofaen til Damian og går bort til kjøkkenvifta. Han skrur den på maks trekk, men når han holder hånda under vifta, kjenner han ikke noe trekk. Han forklarer også at han har hjulpet Damian med å åpne avløpet fra leiligheten flere ganger.

HJELPER OG VENN: Damien Javier Moen har fått hjelp og oppfølging av Rune Storsve gjennom hele livet. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
HJELPER OG VENN: Damien Javier Moen har fått hjelp og oppfølging av Rune Storsve gjennom hele livet. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

- Dette begynner å bli et gammelt avløpssystem. Det er ikke rart at det tetter seg nå og da, sier Storsve.

På torsdag gikk advokat Knut Aursnes gjennom saken til Damian og i en e-post til Dagbladet, slakter han huseiers oppsigelsesbrev og begrunnelse.

- Brevet er ikke en oppsigelse i husleielovens forstand, skriver advokat Aursnes i sin uttalelse.

Han fortsetter videre:

- Utleier har ikke anført noen forhold som utgjør slik saklig grunn som loven krever for at Moens leieavtale skal kunne sies opp. Boligstiftelsen har heller ikke gjort gjeldende at Moen skal ha misligholdt sin leieavtale, skriver Knut Aursnes.

Han understreker at Moen er vernet mot usaklig oppsigelse gjennom husleieloven.

Vil møtes

Dagbladet tar kontakt med styreleder Birger Kristiansen som signerte brevet til Damian.

Står du for innholdet i brevet?

- Ja, men nå har jeg skjønt at Damian ikke er helt frisk, sier styreleder Birger Kristiansen, når Dagbladet ringer.

Han er ikke kjent med at vifta på kjøkkenet ikke virker som den skal og skal sjekke med vaktmesteren, som har ansvaret med tilsynet til boenhetene.

Kristiansen har aldri vært i leiligheten til Damian og har ikke sett med egne øyne hvordan boforholdene er.

Han mener også at de ikke har kastet ut Damian, men at de bare henstiller Moen til å finne seg et annet sted å bo.

BER OM Å FÅ BLI: Damian Javier Moen er redd for at han må flytte, men håper at han kan få bli i huset han har bodd i 26 år. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
BER OM Å FÅ BLI: Damian Javier Moen er redd for at han må flytte, men håper at han kan få bli i huset han har bodd i 26 år. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

I et svarbrev fra fylkesmannen til Damian Javier Moens verge, tolkes likevel brevet som en oppsigelse. Det samme gjør Damian, hans advokat og vennen Rune Storsve.

- Jeg ønsker å finne en løsning som fungerer for alle parter og vil gjerne invitere til et møte med Damian, kommunelegen, vergen og hans støttespillere for å finne en løsning på dette, sier Birger Kristiansen, til Dagbladet.

Hvorfor skrev du ikke det i brevet til Damian?

- Jeg kunne vel ha skrevet det i brevet. Jeg ser at det kunne vært formulert annerledes. Hvis løsningen er at han fortsatt kan bo der, men med bedre tilsyn, så synes jeg det er helt ok, sier Kristiansen.

Ifølge Rune Storsve stiller Damian gjerne til et slikt møte, men både Storsve og Moen er avventende og skeptisk til om et slikt møte i det hele tatt vil finne sted.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer