Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hjerneskadde Øyvind (27) knuste Gjensidige i retten

Øyvind Aarstad (27) fra Trøgstad tilkjent millionerstatning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Dette betyr at vi kan ta med sønnen vår på en skikkelig ferie. Dette vil føre til en mye bedre hverdag for Øyvind. Nå kan han få være mye mer aktiv, sier faren Henning Aarstad til Dagbladet.no.

For få dager siden mottok de dommen som ifølge foreldrene kan gi ham et verdig liv. Han ble nemlig tilkjent 3 163 000 kroner i tillegg til de 5,8 millionene han fått fra før fra Gjensidige Forsikring i erstatning.

Les også: - Vi har mista den gutten vi hadde

Mangler impulskontroll

8. februar 2000: Øyvind Aarstad (19) fra Trøgstad kjørte en alternativ vei hjem fra jobb. Det var glatte og humpete kjøreforhold. Den bil- og motorsportinteresserte gutten kom over i venstre veibane og kolliderte med en møtende bil idet han kom over en bakketopp.

Aarstad kom fra ulykka med livet i behold, men med alvorlige hodeskader som gjorde han såkalt hundre prosent invalid pluss, slik det fremkommer av dommen fra Heggen og Frøland tingrett.

Det spesielle med Øyvind er at han mangler impulskontroll. Han kan slå, bite og ødelegge alt som møter ham på sin vei. I dag er han 27 år og han trenger menneskelig bistand 24 timer i døgnet.

50 000 i «skadeerstatning»

GLAD I MOR: Øyvind Aarstad bor nå for seg selv i en omsorgsbolig, men han får hyppige besøk av sine foreldre Henning og Hilde. Dommen fra Heggen og Frøland tingrett tilkjenner han millioner i erstatning som skal dekke blant annet påførte skader og ferier. FOTO: Thomas Rasmus Skaug/DAGBLADET
GLAD I MOR: Øyvind Aarstad bor nå for seg selv i en omsorgsbolig, men han får hyppige besøk av sine foreldre Henning og Hilde. Dommen fra Heggen og Frøland tingrett tilkjenner han millioner i erstatning som skal dekke blant annet påførte skader og ferier. FOTO: Thomas Rasmus Skaug/DAGBLADET Vis mer

I oktober i fjor kjempet han mot Gjensidige Forsikring i Heggen og Frøland tingrett i Mysen. Nå har dommeren kåret en vinner: Øyvind Aarstad.

Striden mellom partene dreier seg om hvorvidt erstatningssummen skal avkortes eller ikke. Gjensidige mener Aarstad kjørte uaktosmt da han kolliderte, noe de fikk medhold i.

Derfor ble erstatningssummen avkortet med 15 prosent. Gjensidige håpet på 30 prosent. 

I tillegg er partene uenige om skadene Aarstad lager skal erstattes.

Ifølge dommen fra tingretten skal det det.

- Han har blitt tilkjent 50 000 kroner i erstatning i året for alt han ødelegger. Noe slikt har jeg aldri vært borte i, sier Aarstads advokat, Christian Lundin, til Dagbladet.no.

- Knusende seier
Da Dagbladet.no besøkte 27-åringen i sitt hjem i forkant av rettssaken i fjor var tingene han ødelegger godt synlige. Skinntrekket på puffen han hviler beina på var revet i stykker. Bilen han har til disposisjon er oppbulket etter 27-åringens kraftige slag mot den.

Gjensidige Forsikring har hele tiden sagt at Aarstad skal ha erstatning, og de har utbetalt 5,8 millioner kroner så langt. 

Aarstad mente det var for lite og da megling ikke ga resultater saksøkte han forsikringsgiganten til tross for Gjensidige Forsikring tilbød ham 1,5 millioner kroner ekstra.

Dommen fra Heggen og Frøland tingrett har bestemt at selskapet skal betale ytterligere 3,1 millioner i erstatningskroner til mannen - altså mer enn dobbelt så mye Gjensidige Forsikring tilbød.

Lundin mener dommen er en knusende seier for hans klient.

- Dette er veldig bra i forhold til tidligere dommer. Dette viser at rettssaker mot store selskaper som ønsker å slite folk ut nytter. De fleste gir opp lenge før en rettssak fordi de ikke orker, tør eller har ressurser til å ta opp kampen mot Gjensidige, mener advokaten.

Rådgiver Per Oretorp i Landsforeningen for Trafikkskadde sa til Dagbladet.no da saken var oppe for retten i fjor at forsikringsselskapene burde ta en etisk og moralsk vurdering på hvorfor de velger å kjøre slike knallharde løp.

Nå håper Øyvinds foreldre at selskapet ikke anker dommen.

- Rettssaken var tøffere enn jeg trodde. Det var spesielt å få rippet opp alt på nytt. Nå håper jeg dette blir første og siste runde i rettssalen, men dersom de skulle anke er vi forberedt på det, sier Henning Aarstad til Dagbladet.no.

Vurderer anke

Advokat Ivar Holst representerte forsikringsselskapet i retten. Han sier de ikke har tatt stilling til om de vil anke dommen ennå.

- Det er noe Gjensidige vil bruke ankefrist-tiden til å vurdere, sier han til Dagbladet.no.

Hva vil ditt råd være?

- Jeg mener det er argumenter i begge retninger, svarer Holst.

Han mener Gjensidige Forsikring fikk medhold i flere punkter, blant annet i avkortingstvisten.

- Retten kom frem til at erstatningen skulle avkortes, men ikke så mye som vi mente, sier han.

Selskapet ble også dømt til å betale saksomkostningene på rundt 350 000 kroner.

<bZ>LUFTETUR: Øyvind er ute og lufter seg et par ganger om dagen. Men på grunn av sin hjerneskade og manglende impulskontroll trenger han døgnkontinuerlig bistand fra minst én person. Her sammen med foreldrene Henning og Hilde.
TRIAL-INTERESSERT: Øyvind Aarstad er svært motorinspirert. Etter kollisjonen snakker han ikke så godt, men "Toyota" går helt fint.
FØR ULYKKEN: Før ulykken i 2000 var Øyvind en sunn og glad gutt.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media