HENRETTET: Cecil Clayton (74) ble i natt henrettet i Missouri. Foto: REUTERS/Missouri Department of Corrections/Handout
HENRETTET: Cecil Clayton (74) ble i natt henrettet i Missouri. Foto: REUTERS/Missouri Department of Corrections/HandoutVis mer

Hjerneskadet og dement 74-åring henrettet i USA

Etter avslag fra amerikansk høyesterett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Det er mer enn fire tiår siden en ulykke på et sagbruk førte til at Cecil Clayton mistet en del av hjernen. Likevel ble den hjerneskadde 74-åringen i natt henrettet i Missouri i USA med en giftsprøyte.

Claytons forsvarer hadde bedt om at USAs høyesterett utsatte henrettelsen, men retten sa nei seint tirsdag kveld. Tre kvarter seinere seinere ble han henrettet.

- Den høyeste prisen Clayton er dømt for å ha skutt og drept lensmannsbetjenten Christopher Castetter i Purdy i Missouri i 1996. Forsvarerne hans benekter ikke at han er skyldig i drapet, men mente hjerneskaden burde få domstolen til å utsette henrettelsen fordi han er alvorlig hjerneskadet, og fordi skadene kunne føre til sterke smerter. De påpeker også at domstolen seinere i vår skal vurdere bruken av giftsprøyter.

- Som en som har båret politiskiltet mesteparten av mitt voksne liv, deler jeg sinnet med alle her i Missouri mot drap på politibetjenten Christopher Castetter. Cecil Clayton betalte den høyeste prisen for sin fryktelige handling, sier justisministeren for delstaten, Chris Koster, ifølge Washington Post.

- Alvorlig mental syksom - Clayton hadde alvorlig mental sykdom, demens knyttet til sin alder og flere hjerneskader. Verden blir ikke tryggere fordi herr Clayton er blitt henrettet, sier en av forsvarerne hans, Elizabeth Unger Carlyle.

Hjerneskaden pådro Clayton seg i 1972 da han jobbet på et sagbruk. Et trestykke løsnet og traff ham i hodet. Det førte til at han mistet 7,7 prosent av hjernen, ifølge forsvarerne, som også hevder Clayton har en IQ på 71, skriver nyhetsbyrået AP.

Mens bruken av dødsstraff synker i USA, forsøker flere delstater å, som Missouri, å gjennomføre henrettelse selv om de sliter med tilgangen på nødvendig gift. Henrettelsen i natt er den andre i Missouri hittil i år. I fjor ble ti personer henrettet i delstaten.