Hjerneslag kan gi Bush makten i Senatet

Tilstanden fortsatt kritisk for senator Tim Johnson.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den demokratiske senatoren Tim Johnson (59) ble akutt syk under en pressekonferanse i Kongressen på onsdag denne uka. Senatoren begynte å stamme og ble fjern i samtale med journalistene. Han ble kjørt med blålys til sykehus.

Det viste seg at han var rammet av hjerneblødning, og natt til torsdag ble han operert på George Washington University Hospital. Tilstanden er kritisk, men stabil, melder nyhetsbyrået AP i dag.

Vant med knappest margin

I Kongressvalget 7. november i år vant demokratene flertallet i Senatet med knappest mulig margin. Demokratene har 51 av de 100 setene. Men om Johnson ikke blir frisk nok til å komme tilbake kan republikanerne ta makta.

- Det som er grunnregelen er om at om man har en 50 - 50 fordeling i Senatet og det oppstår stemmelikhet, så sier konstitusjonen at visepresidenten skal inn og avgjøre, og være en såkalt tiebreaker, sier seniorforsker Svein Melby ved Senter for Transatlantiske Studier ved IFS til Dagbladet.no.

Det betyr at om Johnson ikke er i stand til å gjennomføre sin valgtermin, vil det bli et uavgjortresultat i Sentatet. Det er opp til guvernøren i Johnsons delstat Sør-Dakota å peke ut en eventuell etterfølger. Guvernøren Mike Rounds er republikaner, og vil trolig peke ut en republikaner til å overta. Dermed blir maktfordelingen 50 - 50 i Senatet, og med visepresident Cheneys dobbeltstemme, endres da maktforholdet i republikanernes favør.

Usikker på tilstanden

- Det er sedvane at en republikansk guvernør utnevner en republikansk stedfortreder. Da vil det i praksis være slik at republikanerne har flertallet i Sentatet. Det finnes en rekke eksempler på at dette har skjedd opp gjennom historien. Det interessante er at man fikk en 51 - 49-situasjon etter valget, sier Melby.

DEMOKRATIENE KAN MISTE KONGRESSEN: John Eisold, lege i Kongressen, forlater George Washington University hospital etter å ha vært hos Johnson. FOTO: REUTERS
DEMOKRATIENE KAN MISTE KONGRESSEN: John Eisold, lege i Kongressen, forlater George Washington University hospital etter å ha vært hos Johnson. FOTO: REUTERS Vis mer

Legene sier det er for tidlig å si om Johnson kommer til å trenge flere operasjoner. Senatoren skal ha reagert på stemmen til kona Barbara, og i en pressemelding fra senatorens kontor sies det at «han grep etter hånden hennes og holdt den.» Familien uttaler at de er optimistiske.

- Be for Tim gjennom rekonvalensen, sier kona i en pressemelding.


- Han har respondert både på ord og kontakt. Ingen flere inngrep har vært nødvendig så langt, sier legen John Eisold til AP.

- Det er antakelig ikke over, sier legen William Bank ved Washington Hospital Center. Han har erfaring med å behandle slike tilstander, og mener flere operasjoner må til for at senatoren skal bli helt frisk. Johnsons tilstand er uvanlig, og kommer antakelig av en medfødt defekt.

Ingen vara

- I Norge er vi vant til å tenke på partier, ikke på kandidater og personer. Det amerikanske systemet er basert på enpersonskretser, man velger en person, og det er ikke noen vara. Det er her guvernøren kommer inn, og derfor kan det få sånne pussige konsekvenser, man kan for eksempel ha en demokratisk senator og en republikansk guvernør. Dette skjer i begge partier, og det er ikke noe spesielt for republikanerne, sier Melby.

Om tre uker skulle Demokratene etter planen overta makten i Kongressen, etter at de tok flertallet i både Senatet og Representantenes hus ved valget i november. Johnsons periode, som er hans andre, utløper i 2008.

Om Johnsons sykdom fører til at han ikke kan komme tilbake, kan det likevel være håp om at demokratene beholder makta. I 1969 ble republikaneren Karl Mundt syk, han fikk hjerneslag.

Hjerneslag kan gi Bush makten i Senatet

Men han sa ikke fra seg setet sitt til tross for sykdommen. Han ga ikke opp håpet om å komme tilbake til Senatet, til tross for at flere i det republikanske partiet ba ham om å trekke seg. Han ble ikke frisk nok til å jobbe igjen, men forble senator fram til perioden utløp i 1973. Den gangen var imidlertid ikke maktforholdene som i dag. Demokratene hadde solid flertall.


- Grunnregelen er gaske klar, men sedvanen er det ulike meninger om. Det er strid blant eksperter på amerikansk konstitusjon om hvorvidt det vil ha store konsekvenser om han ikke kommer tilbake, avslutter Melby.

AKUTT SYK:</B> Senator Tim Johnson (demokrat).
ARTERIEN: Bildet viser et eksempel på den feilen i blodårene i Johnsons hjerne som førte til hjerneslaget.